Alabama-huset på Grönland

Ejnar Mikkelsen var en dansk polarforskare som gjorde många expeditioner till Grönland. Sommaren 1909 gav han sig iväg från Köpenhamn med fartyget Alabama med uppdraget att försöka hitta kvarlevorna efter Ludvig Mylius-Erichsens och Niels Peter Høeg Hagen som hade dött under Danmark-expeditionen 1907 i trakterna av Danmarkshavn och Danmarksfjorden på nordöstra Grönland.

Alabama fastnade tyvärr i isen och blev tvungen att ankra utanför ön Shannon hösten 1909. Därifrån gav sig Mikkelsen och maskinmästaren Iver P. Iversen iväg norrut med hundar, slädar och 100 dagars proviant. Vid Danmarksfjorden påträffades de observationsjournaler som man sökte efter, men tyvärr inga kvarlevor efter Mylius-Erichsen eller Høeg Hagen.

Återfärden till Shannon blev obeskrivligt hård för Mikkelsen och Iversen. Snöstormar, dålig jaktlycka, förstörda matdepåer, skörbjugg och svält präglade färden. Hundarna strök med en efter en (och några åt dom upp) och de sista 100 kilometrarna fick de gå till fots. Till slut hade de bara kläderna de hade på sig, och ett gevär. Efter 8 månaders strapatser kom de äntligen tillbaks till Shannon bara för att upptäcka att resten av besättningen och Alabama inte fanns kvar. De hade blivit räddade av ett norskt valfångstfartyg. Under sommaren hade besättningen byggt ett hus av resterna av Alabama som hade sjunkit när isen smälte. Det sista som sattes upp på huset var fartygets namnskylt, ovanför dörren. Det var alltså denna syns som mötte de två utmärglade expeditionsdeltagarna när de kom till Shannon i november 1910.

Mikkelsen och Iversen höll humöret uppe och övervintrade i Alabama-huset. När sommaren 1911 kom så hoppades de på att bli räddade, men i september var besvikelsen enorm när de insåg att det inte skulle bli någon räddning det året. De hade inget annat val än att övervintra i huset ännu en vinter.

Sommaren 1912 kom slutligen ett norskt valfångstfartyg förbi och räddade de två männen.

Detta hus, byggt av skeppsvirke, står fortfarande kvar på ön Shannon på nordöstra Grönland. På grund av isläget är det oftast problematiskt eller omöjligt att ta sig dit, men sommaren 2008 besökte jag huset och allt var i stort sett intakt. Huset står stadigt trots hundra års avsaknad av underhåll. I och utanför huset finns mängder med verktyg, husgeråd och annat från fartyget Alabama.

Det enda som uppenbart saknas är namnskylten. Den stals tydligen på 1970-talet av en medlem i den danska Sirius-patrullen som patrullerar området. Sirius-medlemmen, som numera är pensionerad, tog med sig skylten hem till Danmark och har den som prydnad i sitt hem. Trots många uppmaningar om att återlämna skylten så är den än i dag inte återlämnad.

Detta inlägg kan ses som en del av den polardagbok jag skriver rent och publicerar då och då.

Här följer ett urval av de 34 bilder jag har publicerat på Flickr.

4 thoughts on “Alabama-huset på Grönland”

 1. Nu blev jag nyfiken på hur de överlevde så länge med så enormt dåliga förutsättningar. Finns det någon bok eller så som du kan rekommendera?

  Riktigt fina bilder, jag gillar, märkligt nog, speciellt den med de emaljerade kopparna och tallrikarna som fläckvis rostat igenom.

 2. Kul att du gillade bilderna :)

  Ejnar själv har skrivit två böcker i ämnet. Citerar Wikipedia: 

  “Denna expedition skildrade han i Lost in the Arctic (1913, “3 aar paa Grønlands østkyst”) och senare i memoarboken Farlig tomandsfærd (1955).”

  Den senare nämndes flera gånger av guiderna under vår expedition. Jag har inte läst någon av dom men ser nu att den senare kan lånas på Stadsbiblioteket.

  http://www.biblioteket.stockholm.se/default.asp?id=8227&extras=61074%2FID#availability

 3. Vilket hus och vilken historia.
  Spännande måste jag säga.
  Tycker dock det är skamligt att stjäla en skylt över ett historiskt bygg! Skylten borde komma tillbaka dit där den hör hemma!

Comments are closed.