Det här med kundservice, är det så svårt?

Jag och Annika ska flyga luftballong. Vi har två biljetter för detta och i går kväll skulle jag boka in en lämplig dag via företaget Ballongflyg Upp & Ner AB.

De erbjuder två olika sätt att boka, dels via telefon på de begränsade tiderna 10-14 på vardagar och dels via internet. Jag valde naturligtvis att boka via internet. Tyvärr gick inte det så bra för Upp & Ner har ett bokningsystem som inte funkar på Mac.

De skriver tydligt på bokningssidan: “Använd alltid Internet Explorer när du använder vårt bokningssystem.”. Alltså en webbläsare som inte finns till Mac. Jag försöker ändå, först med Chrome och sen Safari och Firefox. Det funkar inte. Jag blir sur och skriver i affekt en tweet och en Facebook-status om saken.

Upp & Ner Ballongflyg är fan SÄMST på kundservice. Bokningen funkar BARA i IE. Dvs. ej på Mac. Förbannade skitföretag.

Via Twitter får jag ett par svar:

Jan Videren: Vi fick det knappt att funka i något OS, i NÅGON browser :(

Kristoffer Rengfors: Upp och ner har väl nån form av bluffaktura/lagbrottshistoria också. Så att servicen suger är väl föga förvånande.

Det senare känner jag inte till, men det låter ju inte bra.

Via Facebook svarar en person:

Råkade också ut för den. Nån borde väl kunna erbjuda tvångsvård för IT-handikappade företag?!

Ja, det kan man verkligen tycka.

I dag på morgonen lyckas jag via min jobbdator genomföra bokningen i Internet Explorer. Bokningssystemet är verkligen uselt, även om det funkar. Fult och krångligt. Men jag får min bokning och är nöjd med det.

Det är sen det händer. Runt lunch får jag ett mail som får mig att tappa hakan en stund.

Jag använder själv Mac och kan göra bokning i vårt system. Men det är enklare med Explorer då vårt system stöder den webläsaren. Om du tycker att vi är ett skit företag bara för att vi inte prioriterar att lägga pengar på att bygga vårt system så att det fungerar friktionsfritt för oss få Mac användare så får du tycka det. Trångsynt!! Acceptera att du tillhör en minoritet och att alla företag inte har möjlighet att lägga resurser på detta. Det går bra att ringa också! Vilka starka ord du tar till för en sån struntsak. Casbàr Anderson VD på Ballongflyg Upp & Ner AB

Jag är i nuläget inte säker på att det verkligen är Ballongflyg Upp & Ner ABs VD som skickat mailet. Jag har ringt växeln (10 min telefonkö trots att jag inte skulle till bokningen) och sökt honom för att verifiera men han var inte inne. Något mobilnummer kunde jag inte få så jag får försöka senare, via växel och förmodad telefonkö.

Av mailets formuleringar kan man inte riktigt dra slutsatsen att det verkligen är VDn som skickat mailet. Dels kallar han sig “Andersson” trots att den riktiga VDn ska heta “Agriwill” i efternamn enligt AllaBolag.se och dels är mailet så klumpigt formulerat och fyllt med särskrivningar att det skulle kunna vara någon mindre begåvad skolunge som författat det.

Om vi för stunden antar att det är VDn som skrivit mailet så tycker jag det är högst anmärkningsvärt att en företrädare för ett kritiserat företag hör av sig till en kund på detta sätt. Jag väljer att svara på mailet här via bloggen, punkt för punkt.

Jag använder själv Mac och kan göra bokning i vårt system.
Jaha? Det hjälper knappast mig att du förringar mitt problem med det system ditt företag tillhandahåller.

Men det är enklare med Explorer då vårt system stöder den webläsaren.
Ni har alltså köpt eller byggt ett system som bara stöder IE? Det är ju verkligen skitkorkat. Ett tips: köp eller bygg system som stöder gängse webbstandarder så slipper ni problemet med browsers (och kanske även sura kunder som bloggar om er).

Om du tycker att vi är ett skit företag bara för att vi inte prioriterar att lägga pengar på att bygga vårt system så att det fungerar friktionsfritt för oss få Mac användare så får du tycka det.
Det får jag? Tack!

Trångsynt!!
Men vänta nu! Först skriver du att jag FÅR tycka det, och sen kallar du mig trångsynt? Ditt företag levererar en klart undermålig upplevelse (och detta innan jag ens satt min fot i er ballong) och när en kund påpekar detta så kallar du kunden trångsynt? Du är en tomte.

Acceptera att du tillhör en minoritet och att alla företag inte har möjlighet att lägga resurser på detta.
Jag accepterar verkligen att jag tillhör (en växande) minoritet som föredrar Mac, men det behöver absolut inte innebära att man ska behöva acceptera att företag bygger webbsystem som enbart funkar på en browser på en plattform. Det är inte dyrare att bygga ett system som funkar i de flesta browsers.

Det går bra att ringa också!
Ja, det gör visst det. Om man har tid att vänta i er telefonkö. Jag trodde dock att ni satsat på det webbaserade bokningsystemet för att slippa att kunder ringer er. Ringande kunder är en större kostnad, som du kanske vet. På er bokningssida kan man läsa, i fet stil:

Vi vill uppmuntra alla att använda vår bokning på Internet. Vi har investerat i detta program för att underlätta för våra passagerare och öka tillgängligheten genom att ni kan göra bokningar och avbokningar själva dygnet runt.”

Se där. Ni har ju tänkt rätt, men gjort fel. Det är inget att deppa över. Gör om och gör rätt bara.

Vilka starka ord du tar till för en sån struntsak.
Ja, det kanske var starkt att kalla er SKITFÖRETAG, men jag tycker verkligen att ert bokningsystem ger mig som kund en usel upplevelse. Vill du att jag som kund ska ogilla er innan jag ens tagit del av det ni faktiskt försöker erbjuda?

Bokningsystemet fick mig att ogilla er men det var det här mailet som tog priset. Jag tycker nu att ni är ett komplett skitföretag som är oförskämt mot era kunder. Jag kommer i alla lägen att välja andra företag framför ert i framtiden och jag kommer inte tveka att berätta om mina erfarenheter, goda (vi hoppas ballongfärden blir bra trots allt) som dåliga.

Så, är du nöjd med ditt bokningssystem och ditt mail nu?

19 thoughts on “Det här med kundservice, är det så svårt?”

 1. Tittar man på HTML-kommentarerna i bokningssystemets sidfot så verkar det knappast vara någon nyligen gjord investering:

  2002 © Teamwork Technology AB
  last modified by : N N
  last modified date : 18-Sept-2003

  För att inte tala om koden i sig…

 2. Sjukt dåligt. Varför inte uppgradera systemet? Finns säkert bokningssystem som de kan använda gratis om pengar nu skulle vara ett problem.

 3. Henke, tänk om det inte var deras VD som skrev det ilskna brevet? Då har du ondgjort dig över dem/honom på felaktiga grunder ;-)

 4. Jo, det är nog han alltid. Får stara flashbacks från hur en person jag tidigare kände agerar när något går honom emot. Den killen var starkt narcissistisk, vad nämnda VD har för problem får någon annan uttala sig om ;-)

 5. Bra skrivet! Jag har också jääävligt svårt för Upp & Ner som företag, kring både kundbemötande som de väldigt tveksamma affärsmetoder de kör med. Om jag får vara lite konspiratorisk så är ju hela grejen med att “vara billigast” (lustigt att de inte verkar ha nån ambition om att vara bäst) ett resultat av att de krånglat till sina bokningsregler (och -system) så mycket att en betydande del av kunderna inte ska kunna åka ballong överhuvudtaget.

  Sen blev inte jag heller helt nöjd av den påstådda VD:ns lite lätt stöddiga svar. Läs min reco (och hans svar) här: http://www.reco.se/friends/profile.seam?friendId=1078112

  Jag bokade för övrigt via Mac, men genom att spara ned html-sidan lokalt och modifiera den lite innan jag postade in bokningen.

 6. Haha vilket skämt! Alltså detta inlägget Henrik, att du ens får svar från företaget i fråga ska du vara glad för! Hade det varit mitt företag hade jag slängt pengarna på dig och bett dig grina hos nån annan! Ett tips till nästa gång du ska boka något om det så är en flyg resa eller en bussbiljett, drick upp vällingen först! :-)

Comments are closed.