Jag har testat geocaching

I och med att min nya iPhone 3G S har en bra GPS och även inbyggd kompass så tänkte jag att det var läge att testa det här med geocaching. Vad är då geocaching? Så här skriver dom på Geocaching.se:

Geocaching är en sport för alla som äger en bärbar GPS-enhet. Man kanske kan kalla det för en modern version av gömma nyckeln eller skattjakt. Någon gömmer en burk eller liknande någonstans, med en loggbok och en penna som viktigaste innehåll. Sedan publicerar man så noggranna koordinater som möjligt, ibland tillsammans med ledtrådar, på en webbplats på Internet. Intresserade kan sedan leta upp geocachen och anteckna sig i loggboken.

Låter väl kul? Dessutom påminner det mig lite om min gamla sport orientering som jag inte ägnat mig åt på minst 15 år. Kanske blir till att ta upp den grenen någon gång i framtiden?

Hur gör man då? Jo, man registrerar sig på Geocaching.com (inte att förväxla med .se) och det är helt gratis. Sen kan man leta upp en cache i sitt närområde och börja leta med hjälp av koordinaterna man hittade på sajten.

Extra smidigt blir det om man köper en liten app till sin iPhone. Den kostar 75 kronor och jag tycker det var väl värda pengar. Det är en riktigt bra app faktiskt. När man hittat en cache så loggar man den dels via den papperslogg som finns i gömman och dels via appen i telefonen. När man sen kommer hem så går man in på sajten och överför sina mobilnoteringar till sajten.

I dag lyckades jag hitta fem olika cachar. Väldigt kul!

Man kan ägna sig åt geocaching över hela världen. På Geocaching.com finns det i dag 18.959 registrerade geocachar i Sverige.

Här har jag skapat en kartsida där jag kommer att lägga in de cachar jag har hittat.

Jag har lagt upp några bilder på Flickr. I albumet Geocaching-premiär kan man se hur en öppnad cache kan se ut.

9 thoughts on “Jag har testat geocaching”

 1. Om du har krokarna förbi Kumla är det bara att plocka en utanför mitt hus.

  Förresten, hur upplevde du 3GSens GPS? Prickade den in koordinaterna bra?

 2. GPSen är riktigt bra. Upplevde faktiskt att exaktheten var ännu bättre i Google Maps-appen än i Geocaching-appen. I GM uppdateras kartan bättre.

 3. En undran
  Fungerar den som en riktig GPS eller använder den telefonen dvs kostar det något att använda programet typ teleräkning

  hoppas att du förstår vad jag menar

  Mvh Hans

 4. Hans, den hämtar kartdata via telenätet så det är en mycket bra idé att ha ett abonnemang med antingen fri datatrafik eller i alla fall hålla koll på att man inte överskrider det som ingår varje månad.

Comments are closed.