Svalbard & Grönland 2008 – dag 1

Sammanfattning
Resan började med en strapatsrik flygresa från Stockholm till Longyearbyen på Svalbard med stopp i Oslo och Tromsö. I Longyearbyen klev vi på expeditionsfartyget Professor Molchanov och åkte söder ut längs Svalbards västkust. Det var förresten mycket nära att vi missade flyget från Arlanda då planet vi skulle åka med gick sönder.

Under bilderna och videoklippet följer de mer utförliga dagboksanteckningar som vi gjorde ombord på båten.

Bilder & video


Svalbard & Grönland 2008 – dag 1
Uppladdad till Flickr av henke

På Flickr finns bilder från första dagen på vår resa till Svalbard och Grönland som vi genomförde i september 2008. Samma bilder går att se i detta bildspel:

Här är lite olika videoklipp från vår första dag på resan.

Dagbok

Torsdag 2008-09-04 – dag 1
Uppstigning tio i fem och en väntande taxi kvart över. Anlände till Arlanda i god tid före avgången 07.00, checkade in och åt frukost innan vi gick till gaten och boardade. Inga problem någonstans, men det skulle snabbt bli ändring på det. Precis när planet skulle taxa ut meddelade kaptenen att han hade tråkiga nyheter. Planets horisontgyro var trasigt och skulle bytas. Detta skulle ta 40 minuter. Nu blev vi nervösa. Vi meddelade snabbt kabinpersonalen vår situation och att vi verkligen var tvugna att hinna med 09.55-planet från Oslo. En flygkoordinator från SAS kom ombord och började jobba för vår sak. Nu följde lång och nervös väntan. Skulle vi hinna om planet lagades på de utlovade 40 minutrarna eller skulle vi behöva byta plan? Vi försökte komma med 07.30-planet men fick negativt besked. Dels stod det planet för långt bort och dels skulle vi inte få med vårt bagage. Uteslutet alltså, för vem vill åka på polarexpedition i jeans och sneakers? Nu var våra två enda möjligheter att de hann laga planet i tid eller att vi fick byta till 08.00-planet. Återigen oviss väntan och vi pratade både med kabinpersonal och kaptenen om vår angelägenhet att komma fram i tid. Kaptenen meddelade att reservdelen var på väg fram och att bytet var en standardgrej som skulle gå snabbt. Han rekommenderade oss att avvakta. Ganska omgående efter detta kom flygkoordinatorn ombord igen och sa åt oss två att ta med vårt handbagage och rappa på. Nu började en språngmarsch tvärs genom hela Arlanda med tungt handbabage. Vi kom fram i tid för att hinna med 08.00-planet som var i det närmaste proppfullt. Vårt incheckade bagage hade samtidigt plockats ut från det trasiga planet och lastats på det nya planet. Detta kunde vi få 100% bekräftat av flygkoordinatorn. Morgonens första hjältinna var alltså denna enormt proffsiga och effektiva tjej. All vår tacksamhet till henne!

När vi väl landade i Oslo så hade vi 55 minuers marginal istället för kalkylerade en timme och 55 minuter. Vi fick ganska snabbt ut vårt bagage och Entourage-Loyd-kopian i SAS servicedisk i ankomsthallen var dagens hjälte nummer två. Vi sprang nu genom Gardemoen och hittade disken där man lämnade in specialbagage (vi hade varsin stor ryggsäck som inte kunde checkas in på vanligt sätt). Killen vid disken kunde inte göra mer än “som vanligt” så nu var ovissheten stor om vårt bagage skulle hinna komma med 09.55-planet. Återigen (f)rös vi till tanken att behöva spendera två veckor i Arktis i bara jeans och sneakers. Det viktigaste hade vi dock i handbagaget. Dvs. alla kameror och datorn. Vi fick köa oss igenom säkerhetskontrollen och sprang sedan mot gaten (som låg längst bort av alla så klart) för att försöka se om vårt bagage lastades på planet. Annika pratade med en mycket vänlig dam vid gaten som tog kontakt med markpersonalen som skulle kolla om ryggsäckarna redan var lastade. Vi kunde nämligen inte upptäcka dom när vi stod och glodde på de få kvarvarande bagagevagnarna. När allt var lastat såg vi en bagagekille krypa in i det främre lastrummet för att leta. Han kom ut efter en kort stund utan att ha hittat något. Efter att ha spenderat ett par minuter i det bakre lastrummet så hade han inget hundraprocentigt besked att ge. Han var 99,9% säker att han sett ett par ryggsäckar, fick vi veta via damen vid gaten. Inte mycket annat att göra än att kliva på planet och hålla tummarna. Fortfarande stor ovisshet alltså. Vi tänkte att man nog skulle kunna låna ihop en del utrustning av medpassagerarna, men vi var ändå väldigt glada att vi faktiskt satt på planet för nu skulle vi inte kunna missa båten. Efter mellanlandning i Tromsö så landade vi i Longyearbyen på Svalbard. Man fick kliva av direkt på plattan och jag ställde mig direkt och tittade på bagagekillarna som höll på och lasta av. Ännu ingen ryggsäck i sikte. När den första vagnen kom körande mot ankomsthallen så skymtade jag något som skulle kunna vara min ryggsäck och när den passerade mig så såg jag. DÄR VAR DEN! Yes! Fan va skönt det var att se den ligga där på vagnen. Annikas ryggsäck var också med och vi var helglada :)

Vid bagagebandet såg vi dagens första uppstoppade isbjörn. En guide tog emot oss och anvisade oss att lägga bagaget i en stor släpkärra och själva sätta oss på en buss som skulle ta oss in till byn. På vägen in mot byn berättade guiden lite om Svalbard och omgivningarna. Vi bromsade till som hastigast så att vi kunde på en skymt av det där stora fröarkivet som nyligen invigdes i en gammal gruva. Miljön in mot byn såg ut som ett gammalt förhistoriskt industriområde med skjul, nedlagd kol-linbana och annan industrinostalgi. Jag skulle gärna ha tagit en promenad för att fota allt detta, men det fanns ingen möjlighet. Väl inne i byn blev vi instruerade att samlas igen två och en halv timme senare (klockan fyra) för gemensam promenad mot skeppet som då skulle vara färdigt för nya gäster.

Vi promenerade runt lite i Longyearbyen och såg alla nybyggda hus. Det råder stor bostadsbrist där och de 2.400 bofasta har svårt att få tag i bra boende. Med anledniong av detta så byggs det en hel del nya hus runt om i byn. Vi promenerade ner till museumet och betalade 75 norska kronor för att bli insläppta. Det var obligatoriskt att ta av sig skorna och låna museumets Foppatofflor. Extremt fula men ganska sköna. Utställningen var riktigt fin och det fanns uppstoppade djur som var superfina. Efter museumet gick vi upp till det nordligaste av SAS Radisson-kedjans alla hotell och tog en öl. Även här fanns en uppstoppad isbjörn. När ölen var slut var det dags att promenera bort till Professor Molchanov och efter ID-kontroll i en liten stuga fick vi gå ombord och blev genast anvisade vår hytt, nummer 509. I hytten fanns vårt bagage och vi fick en introduktion till hytten av den trevliga kvinnan som ansvarade för vår våning.

Det första som hände på båten var att vi fick gå på ett välkomstmöte där den svenska guiden Olle och hans danska kollegor hälsade alla välkomna. Vi fick bubbel och någon slags ryskt bakverk som smakade apa. Medan vi lämnade Longyearbyen genomfördes den obligatoriska livbåtsövningen i full mundering med jätteflytväst och allt. Kvällen ägnade vi åt att äta middag (trerätters som skulle visa sig vara standard) och hänga uppe på bryggan med den ryska besättningen som körde båten söderut längs Svalbards västkust.

Samlingssida för alla dagboksinlägg.

2 thoughts on “Svalbard & Grönland 2008 – dag 1”

  1. Wow, häftiga bilder Fredrik. Jag vill absolut åka tillbaks till Svalbard för mer utforskande.

Comments are closed.