Grönland är bokat

Efter många om och men så har vi nu bokat den där resan som vi stött och blött med familj och vänner ett tag. Vi bestämde oss för att boka, blunda och betala helt enkelt. Känns fantastiskt kul att vi nu ska åka på en helt galen resa som man nog kommer att minnas hela livet.

För er som inte hört talas om resan tidigare så kommer här lite detaljer. I september flyger vi via Oslo till Longyerbyen på Svalbard. Där börjar vår expedition och vi kliver ombord på det isförstärkta polarforskningsfartyget Professor Molchanov som ska ta oss in i norra halvklotets största vildmarksområde, Grönland. 13 dagar senare når vi norra Island och flyger hem igen.

Den här texten och bilderna är hämtade från reseföretaget PolarQuests hemsida:

Nordöstra Grönland – Prof. Molchanov 2008

Under expeditionens två första dagar utforskar vi Svalbards vilda och orörda natur. Öns isbjörnar, valrossar och valar är fredade och vi har därför goda chanser att uppleva nära möten med några av dessa fantastiska djur. Svalbardsren och polarräv är andra djur vi kan få se här. Vi stävar sedan västerut längs packiskanten mot Grönland och hjälps åt att spana efter valar från däck. Målet är att komma så högt upp på grönlands östkust som packisen tillåter. Vi når den Grönländska kusten och fortsätter söderut längs en av världens mest spektakulära kuststräckor, vars vidsträckta fjordsystem är fyllda med enorma isberg. Vi tittar på fornlämningar från gamla eskimåkulturer och besöker det moderna grönländska samhället Ittoqqortoormiit. Med små gummibåtar kryssar vi framför glaciärkanter och håller utkik efter både säl, valross och narval.

Under härliga vandringar på tundran hoppas vi se några av de många myskoxar som strövar här. Vid denna tid på året lyser tundran i vackra höstfärger. Vi korsar slutligen Danmarkssundet där vi hoppas möta några av de många valar som lever i dessa farvatten.

Dag 1: Oslo – Longyearbyen
Vi flyger till Longyearbyen och utforskar denna högarktiska huvudstad innan vi stiger ombord på det sförstärkta expeditionsfartyget Professor Molchanov.

Dag 2: sydvästra Spetsbergen
Vi utforskar sydvästra Spetsbergen under två dagar. En av höjdpunkterna är den natursköna fjorden Hornsund. Här glider de mäktiga glaciärerna sakta ut i havet och skönheten är total. Med lite tur får vi här uppleva ett möte med arktis konung, isbjörnen. Svalbardsren och polarräv är andra djur som finns i detta område.

Dag 3 & 4: Grönlandshavet
Vi följer nu packiskanten i en sydvästlig kurs och håller utkik efter val som ofta skådas i dessa vatten.

Dag 5: i Grönlands packis
Idag kommer vi förmodligen att stäva igenom den packis som håller nordöstgrönlands kust i ett stadigt grepp. Det är få saker i livet som är så spännande som att stå framme i fören på ett fartyg som krossar stora flak av tjock packis. På bryggan iakttar vi hur den erfarna besättningen manövrerar vårt fartyg genom den massiva isen. Inne i packisen kan vi hoppas på möten med sälar, valrossar och arktis vita ängel: ismåsen.

Dag 6 – 12: Nordöstgrönland
Om isen tillåter så når vi nu Grönlands kust. Vi planerar att göra landstigningar med gummibåtar dagligen och följande är några av de platser vi hoppas besöka:

Foster bugt
När vi närmar oss grönland försöker vi bryta oss genom isen till Foster bugt för vår första landstigning vid myggebugten. Bakom den gamla fångsthyttan breder en e tundra ut sig, bebodd av myskoxar och arktiska harar och i de små sjöarna simmar gäss.

Kaiser franz josefs fjord
Vi hoppas även utforska kaiser franz josefs storslagna fjordsystem, inramat av väldiga bergsmassiv som lodrätt sticker upp ur havet. Vi kryssar i gummibåtar längs långa glaciärfronter och känner oss pyttesmå i detta stora perspektiv.

Cape hoffman halvö
Vi hoppas kunna gå iland på denna ö där myskoxarna brukar visa upp sin vackra dräkt. Landskapet här är extremt vackert särskilt framåt hösten då dvärgvide och dvärgbjörk byter färg. Arktiska blåbär och kråkbär bidrar också till det härliga färgspelet.

Scoresbysund
Då vi når Scoresbysund stiger vi iland och njuter av den storslagna vyn över denna enorma fjord, som faktiskt är världens största! Massiva glaciärer ringlar sig ner i havet där de föder gigantiska isberg. Vi håller utkik efter jaktfalken och fjällugglan som ofta skådas här. Vi fortsätter in i fjorden och besöker Eskimåbukta där vi tittar på lämningarna av gamla eskimåbosättningar, vissa etablerade här redan år 500 f kr. I östgrönlands huvudort Ittoqqortoormiit bor endast några hundra invånare som fortfarande till stor del försörjer sig på jakt och fiske. Vi visas runt i byn av dess vänliga invånare, som berättar om livet i denna isolerade avkrok 500 kilometer norr om polcirkeln.

Dag 12: Danmarkssundet
Vi färdas över Danmarkssundet och tillbringar långa timmar på däck i sökandet efter val. Här kan vi med lite tur se både knölval, vikval, och sillval. När kvällen närmar sig hoppas vi att den bjuder på ett vackert norrsken.

Dag 13: Akureyri
Vi anländer till samhället Akureyri på norra Island, stiger av båten och påbörjar vår resa hem igen.

Foto: Olle Carlsson, B&C Alexander.

12 thoughts on “Grönland är bokat”

  1. Hur häftigt som helst. Ni kommer nog att få underbara naturupplevelser! Såg nåt pogram på tv att dom har problem med mygg på en del ställen. Skulle rekomendera er att ta med en bunt myggmedel för säkerhets skull

  2. Det låter som en helt otrolig resa! Bra beslut. Ser fram emot att få läsa rapporterna :)

  3. Det låter som en riktigt fantastisk resa! Dags för ett extra minneskort till kameran? ;)

  4. Grönland verkar häftigt att åka till. Efter resan kommer du väl att lägga in bilderna i bloggen :P?
    Ha det så trevligt på resan!

Comments are closed.