RAW är tillbaka

I går kväll gjorde jag och Roger som vi brukar, vi gick och kollade på svensk och internationell standup på Mårten Anderssons klubb RAW.

Först ut den här säsongen var Björn Gustafsson som jag nyligen såg på Norra Brunn. Återigen är han bra men kör gammalt material. Dags att skriva nytt nu Björn! Tyvärr slarvar han bort sitt material en del och kör någon slags upphackad version där han hoppar snabbt mellan de delar som brukar funka. Appropå att köra gammalt material så körde Mårten Andersson material som var ännu äldre och ännu mer uttjatat i sin lilla uppvärmning.

Efter Björn kom Martin Björk in på scenen. Vem fan då, undrar ni säkert. Ja, det är alltså Fråga Olle-Martin. Han som är tillsammans med Lena Ph. Jodå, han ska tydligen försöka sig på standup nu. Kul att han ska försöka, men att börja på RAW känns väl inte som en så jäkla bra idé. Dels för att han inte var speciellt rå och dels för att han var på en riktig amatörnivå (och inte speciellt kul heller). Kul att han försöker, men han borde nog börja på mindre ställen och jobba sig upp.

Tredje komiker var Petra Mede som var sådär. Hon har varit klart bättre andra gånger jag har sett henne uppträda.

Efter Petra var det dags för Henrik Schyffert som kommer in och knäcker publiken direkt med sin första grej. Det var en enkel grej om att Björn Borg och Frank Andersson knarkat järnet i den här lokalen (gamla Penny Lane) och att kungen har knullat här. Enkelt men väl genomfört med 100% självförtroende. Det fortsatte i den riktningen för Henrik hade bara nytt material som var riktigt bra och vasst. Genomförandet var lysande och hela publiken höll på att dö av skratt. Extra bonuspoäng för nyskrivet material (eller om han nu freestylade – vilket är ännu ballare).

Jag ser ganska mycket standup och är nu ganska trött på komiker som gång efter gång kör sitt gamla vanliga material. Ska det inte funka att se samma komiker två gånger på ett halvår utan att få se en repris? Jag tycker faktiskt att komikerna är skyldiga sin publik att förnya sig ständigt. Jag vet att det är svårt att skriva bra material, men om det fortsätter med repriser så kommer jag sluta gå på standup när dessa komiker är bokade. Det är solklart varför Henrik Schyffert är sveriges bästa ståuppare.

Så måste jag skriva ett par ord om lokalen och publiken. Mårten är en hjälte för att han orkar driva RAW och det är bra att han testar nya saker och förnyar klubben. Den här säsongen har han valt att köra på gamla Penny Lane på Birger Jarlsgatan och där köra en nattklubb efter själva standup-showen. Ett spännande koncept som gör att jag kan förstå valet av lokal. Dock är lokalen mer anpassad för en musikklubb än en humorklubb. Lokalen är faktiskt riktigt jävla superkass för en humorklubb. Det är få sittplatser och när det blir fullt i lokalen så ställer sig publiken i gångarna och därmed är 50% av sittplatserna inga sittplatser för då ser man inget. Vidare är lokalen fylld av pelare och vinklar och vrår. Det är omöjligt för merparten av publiken att faktiskt se komikerna på scenen. Ett stort minus. Sen kommer vi till publiken. I går var det säsongspremiär och Mårten hade uppenbarligen bjudit in hela Stureplan med allt vad det innebär av kändisar och bimbos (av båda könen). Den fina humorklubben RAW hade förvandlats till något slags jävla mingelparty med minst tio olika mingelfotografer som fotade alla bimbos och kändisar för publicering på någon av alla sajter med partybilder. Mycket trist utveckling.

Det är nästan så att jag hoppas att det inte blir så mycket folk i fortsättningen, så att man kan se scenen och slippa de värsta avarterna av publiken.

Craig CampbellOkej, nu är det dags att skriva lite om kvällens utländska gäst. Att bjuda in en internationell standup-stjärna är ju RAWs specialitet. Den här gången var det kanadensaren Craig Campbell som kommit hit från England där han nu bor. Han körde på den svensk-kanadensiska vinkeln om att de två länderna är rätt lika. Han var mycket duktig och verkade vara en hemskt trevlig prick. Han får kvällens högsta betyg (5) tillsammans med Henrik Schyffert. Resten av startfältet får en gemensam tvåa.

» Här finns ett litet videoklipp med Craig (inte från RAW dock).
» Några halvkassa bilder (bildspel)