RAW är tillbaka

I går kväll gjorde jag och Roger som vi brukar, vi gick och kollade på svensk och internationell standup på Mårten Anderssons klubb RAW.

Först ut den här säsongen var Björn Gustafsson som jag nyligen såg på Norra Brunn. Återigen är han bra men kör gammalt material. Dags att skriva nytt nu Björn! Tyvärr slarvar han bort sitt material en del och kör någon slags upphackad version där han hoppar snabbt mellan de delar som brukar funka. Appropå att köra gammalt material så körde Mårten Andersson material som var ännu äldre och ännu mer uttjatat i sin lilla uppvärmning.

Efter Björn kom Martin Björk in på scenen. Vem fan då, undrar ni säkert. Ja, det är alltså Fråga Olle-Martin. Han som är tillsammans med Lena Ph. Jodå, han ska tydligen försöka sig på standup nu. Kul att han ska försöka, men att börja på RAW känns väl inte som en så jäkla bra idé. Dels för att han inte var speciellt rå och dels för att han var på en riktig amatörnivå (och inte speciellt kul heller). Kul att han försöker, men han borde nog börja på mindre ställen och jobba sig upp.

Tredje komiker var Petra Mede som var sådär. Hon har varit klart bättre andra gånger jag har sett henne uppträda.

Efter Petra var det dags för Henrik Schyffert som kommer in och knäcker publiken direkt med sin första grej. Det var en enkel grej om att Björn Borg och Frank Andersson knarkat järnet i den här lokalen (gamla Penny Lane) och att kungen har knullat här. Enkelt men väl genomfört med 100% självförtroende. Det fortsatte i den riktningen för Henrik hade bara nytt material som var riktigt bra och vasst. Genomförandet var lysande och hela publiken höll på att dö av skratt. Extra bonuspoäng för nyskrivet material (eller om han nu freestylade – vilket är ännu ballare).

Jag ser ganska mycket standup och är nu ganska trött på komiker som gång efter gång kör sitt gamla vanliga material. Ska det inte funka att se samma komiker två gånger på ett halvår utan att få se en repris? Jag tycker faktiskt att komikerna är skyldiga sin publik att förnya sig ständigt. Jag vet att det är svårt att skriva bra material, men om det fortsätter med repriser så kommer jag sluta gå på standup när dessa komiker är bokade. Det är solklart varför Henrik Schyffert är sveriges bästa ståuppare.

Så måste jag skriva ett par ord om lokalen och publiken. Mårten är en hjälte för att han orkar driva RAW och det är bra att han testar nya saker och förnyar klubben. Den här säsongen har han valt att köra på gamla Penny Lane på Birger Jarlsgatan och där köra en nattklubb efter själva standup-showen. Ett spännande koncept som gör att jag kan förstå valet av lokal. Dock är lokalen mer anpassad för en musikklubb än en humorklubb. Lokalen är faktiskt riktigt jävla superkass för en humorklubb. Det är få sittplatser och när det blir fullt i lokalen så ställer sig publiken i gångarna och därmed är 50% av sittplatserna inga sittplatser för då ser man inget. Vidare är lokalen fylld av pelare och vinklar och vrår. Det är omöjligt för merparten av publiken att faktiskt se komikerna på scenen. Ett stort minus. Sen kommer vi till publiken. I går var det säsongspremiär och Mårten hade uppenbarligen bjudit in hela Stureplan med allt vad det innebär av kändisar och bimbos (av båda könen). Den fina humorklubben RAW hade förvandlats till något slags jävla mingelparty med minst tio olika mingelfotografer som fotade alla bimbos och kändisar för publicering på någon av alla sajter med partybilder. Mycket trist utveckling.

Det är nästan så att jag hoppas att det inte blir så mycket folk i fortsättningen, så att man kan se scenen och slippa de värsta avarterna av publiken.

Craig CampbellOkej, nu är det dags att skriva lite om kvällens utländska gäst. Att bjuda in en internationell standup-stjärna är ju RAWs specialitet. Den här gången var det kanadensaren Craig Campbell som kommit hit från England där han nu bor. Han körde på den svensk-kanadensiska vinkeln om att de två länderna är rätt lika. Han var mycket duktig och verkade vara en hemskt trevlig prick. Han får kvällens högsta betyg (5) tillsammans med Henrik Schyffert. Resten av startfältet får en gemensam tvåa.

» Här finns ett litet videoklipp med Craig (inte från RAW dock).
» Några halvkassa bilder (bildspel)

7 thoughts on “RAW är tillbaka”

 1. Intressant referat, men det är helt absurt att du ger björn och martin björk samma betyg.. Du skriver väldigt subjektivt tycker jag, men du har iofs aldrig utgivit dig för att skriva objektivt. Men ser man till publikreaktionerna så gjorde ju björn succé, martin björk bommade helt, petra var ok, schyffert var asbra, craig campbell likaså.

  Sen hoppas jag att du också inser att schyffert, nog för att han är bra, får överdrivet betalt för allt han säger för att han är just schyffert. Jag håller med om att han är sveriges bästa komiker, men man ska inte i sin vildaste fantasi tro att om petra hade sagt det där om björn borg och kungen, att hon hade fått i närheten av samma respons. Och det beror inte enbart på leveransen..

  Men granted, schyffert är grym och var det även igår, men underskatta bara inte effekten av att vara känd sen tidigare.

 2. Martin och Björn får visserligen samma betyg, men av helt olika anledningar. Martin för att han var kass och Björn för att jag har hört honom dra exakt samma rutin minst tre gånger tidigare, och då dessutom mycket bättre genomfört.

  Jag skriver naturligtvis subjektivt. Det är ju det hela genren kritik går ut på. Att den som skriver faktiskt tycker något, inte bara redovisar fakta.

  Naturligtvis har Schyffert fördel av att vara den han är, men jag vet också att när han började med standup så var han inte så jävla vass. Varken på “manus” eller framförande. Jag har sett det, så jag vet. Han gick dock fort från att vara okej, till bra, till skitbra och nu till oöverträffad i Sverige.

 3. Tja Henrik. Intressant och ärligt referat. Till att börja med tycker jag du har rätt i att vi komiker borde skriva nya skämt. I mitt fall skyller jag på att organisationsbiten tagit enormt mycket tid. ska bättra mig men vi har också hela tiden mycket nytt folk som kommer och väldigt få komiker tror sig ha fans eller nån som vill se de två gånger på ett halvår. men en eloge till schyffert. vad det gäller stureplansfolk, kändisar och bimbos så e det genomtänkt. vi fick en halvsida tack vare det i aftonbladet idag med klubbens namn och adress + att tre stora siter skriver om det + fyra andra tidningar och TV. för att RAW ska kunna fortsätta utvecklas måste fler känna till oss och det gör de nu. många är också folk med stora nätverk. puh det här blev ett långt svar. lokalen är grym, inte katastrof. vi kommer nog ha ca 300-400 pers i fortsättningen då kommer alla se och “restaurangsittningen” i manegen kommer ändras. Vi ses. Mårten

 4. Mårten, jag fattar att uppmärksamheten i media och på vimmelsajter värderas mycket i det här fallet. Och det är klubben och artisterna värda, helt klart.

  Tänk bara vilka fina skriverier det blev:

  Sthlmsfinest: “Stockholm hade nya stand up-klubben Raw premiär igår”

  Nya klubben ja. Det är fjärde året du kör RAW va?

  Eller i Bladet: “influgen från Kanada”. Var Ylva ens där och lyssnade, eller Googlade hon bara på “Craig Campbell” innan hon skrev? Haha.

  Ska bli intressant att se hur lokalen funkar när den inte är sprängfull. Vi ses!

 5. Jo, det är vettigt att du skriver subjektivt, och du skriver bra. Det märks att du har koll på genren och märker saker som säkert gick obemärkt förbi de flesta, men jag tror det vore bäst om man även gav en liten objektiv syn också. T.ex. “Trots att publiken älskade björn så var jag inte imponerad eftersom … ” ” Martin björk fick minst respsons av samtliga, men det beror nog en hel del på att.. ”

  Det är min åsikt i alla fall. Då vet man som läsare av den här bloggen dels hur kvällen var i stort, och hur du som enskild individ uppfattade den. Men som sagt, jag tycker det var bra skriver överlag.

 6. Jag har gått ganska mycket på RAW förut men tanken slog mig aldrig att det skulle komma ett helt nytt klientel när klubben flyttades till Stureplan. Gissa om jag blev chockad när jag kom in i lokalen (som förövrigt suger som stand-up lokal – för det är som du säger; det var praktiskt taget omöjligt att se scenen (om man inte var kändis som fick sitta i VIP-delen (det är möjligt att det inte fanns någon VIP-avdelning – men det kändes iaf som det))… Synd som sagt att många av komikerna drog samma skämt som jag hört förr (även Schyffert) – men om man är stammis på Stockholms olika stand-up klubbar kanske man får skylla sig själv. Det som faktiskt gjorde mig gladast under kvällen var när Petra sa åt folk att sluta prata. Det kändes som att man var i minoritet för att ha gått dit för att faktiskt lyssna på komikerna, och inte gått dit för att få gratis drinkar och kanske bli fotade med halvkändisar… Tyvärr var det alldeles för många som var totalt onintresserade av showen och inte hade vett nog att själva hålla käften när showen var igång.

 7. hej,
  jag tar som sagt åt mig av kritiken, både personligt som lat (oinspirerad) komiker och som klubbägare. Lokalen kommer vara grym i fortsättningen. räknar med ca 300-400 pers i höst. vi hade ca 250 betalande på premiären t ex och då e lokalen bra. det blev också ett missförstånd mellan mig och personal angående manegen så där kommer det inte vara några bord utan stolar nästa gång eller möjligtvis några små bord.

  hej

Comments are closed.