Lite musiktips mitt i revolutionen

Det pågår ju någon slags revolution inom den svenska popmusiken. Massor av nya artister och grupper dyker upp hela tiden och mycket av det vi får höra är väldigt bra. Det jag skulle vilja kalla revolution är just hur och var den här nya musiken dyker upp.

En sak är säker, och det är att den här nya musiken INTE kommer från någon av de stora multinationella skovbolagskoncernerna. Nej, den kommer istället från små oberoende skivbolag och från artisterna själva. Det är inte sällan dessa små skivbolag ger bort musiken på sina hemsidor så att publiken kan ladda ner och sprida den bland vänner. Det är inte heller ovanligt att osignade artister blir upptäckta just för att deras musik börjat spridas på nätet. Av dem själva eller av fans. Ett fantastiskt sätt att skapa sig ett namn, det har alla inblandade fattat. Men inte multisarna va? Nej, de försöker fortfarande prångla ut krypterade filer i skitformat som WMA.

Jag är helt säker på att vinnarna i den här revolutionen är de nya artisterna och de små bolagen. Samt alla vi musikälskare med en aning teknisk kompetens och intresse.

Det finns mängder av bra musik där ute. Hitta den – och ladda ner den! Gillar du det – köp mer musik och stöd artisterna!

Här följer några tips.

SLS – Swedish Love Story
Favoriten Kaah har skrotat svenskan och bildat en grupp, SLS. Det låter mycket spännande och inte som något jag hört förr. Två låtar finns ute från albumet som ska komma 22 maj.
» Ladda ner “Trashin'” och “Quickslap” från slsmusic.com
» Ladda ner “Trashin” från Shaktar.nu
» SLS på Myspace

Vapnet
Efter förra sommarens sköna hit “Kalla mig” kommer i dag onsdag det efterlängtade albumet “Jag vet hur man väntar”. Där finns bland annat första singeln “Thoméegränd” med. Lite kul med detta album är att alla låttitlar är gatunamn från Östersund. Vapnet kommer ju från just Östersund. Vapnet ligger på det lilla skivbolaget Hybris som har för vana att ge bort massor av bra musik på sin hemsida. Man kan även ladda hem högupplösta omslagsbilder där. Snacka om service. Och visst blir man mer sugen på att köpa musik från ett så snällt och vänligt bolag, än från en multis som bara jävlas med en genom att a) inte sälja musik i vettigt digitalt format och b) skickar med spionprogram och kassa kopieringsskydd på cd-skivorna och c) ta hutlöst betalt.
» Ladda ner Vapnet och annan bra musik från Hybrism.com
» Ladda ner “Thoméegränd” från Shaktar.nu
» Läs Vapnets blogg här
» Inofficiell Vapnet-hemsida
» Vapnet på Myspace

Le Sport
Jag tror att de flesta redan känner till Le Sport, men det är naturligtvis omöjligt att skriva en text om musikrevolutionen utan att nämna dem.

I förra veckan kom äntligen första albumet “Euro Deluxe Dance Party” och självklart fanns alla låtar även bifogade som mp3or direkt på CDn. Service!

På sin hemsida skriver Le Sport ett svar på ett gästboksinlägg som är så underbart att man blir tårögd:


Gem | 2006-04-12 (20:15)
Snälla, snälla, snälla kan ingen langa ut plattan på pirate bay eller nån annan torrenttracker? Jag vet att jag antagligen borde köpa plattan, men det finns liksom ingen CD-slot på min mp3-spelare så det känns som en onödig omväg… jag kommer på spelningarna ist.

le sport:
Va! Har ingen lagt ut den ännu.. vi som bifogade låtarna som mp3or och allt. Försök DC++ eller liknande, om du fortfarande inte hittar så mejla oss på eurosportbeats@hotmail.com, såklart behöver du inte köpa skivan om du inte gillar plastbitar. Ska bli kul att se dig på varenda spelning vi har framöver! :)
/Fredrik

Okej, en grej till bara. Från hemsidan alltså:


nico | 2006-04-18 (18:00)
ja musik kan ni göra, diggar verkligen Your brother is my only hope med flera låtar, hemsidan är det väl lite värre med… dags att skippa .tk, hotmail och myspace snart kanske?

le sport:
hej och tack för orden! men menar du att vi ska börja betala för tjänster som vi kan få gratis? varför? de vi använder fungerar alldeles utmärkt! tacksam för svar
/Fredrik

Haha, så sköna så sköna. Ok, här är lite länkar för er som vill ladda ner, köpa eller läsa mer. Missa inte den långa och intressanta intervjun!
» Le Sports hemsida
» Deras skivbolag Songs I wish I had written
» Recension av albumet på Shaktar.nu
» Tidig intervju på Shaktar.nu (augusti 2005)

Kalle J
Kalle är en relativt okänd figur men han har levererat en rad sköna låtar. Min personliga favorit är “The reliable paper” som jag hittade på en skön sudd-samling. (Kolla förresten gärna in sudd, det är ett litet och ungt skivbolag med fokus på elektronisk musik.) Man skulle kunna beskriva Kalles musik som “tv-spelsinfluerad”. Inte helt galet. Kalle J är en av de sex artister som återfinns på skivbolaget Hybris och hade inte deras hemsida varit nere nu (“Bandwidth Limit Exceeded”) så hade jag kunnat länka direkt till någon Kalle J-låt. Det är tydligen inte helt oproblematiskt att erbjuda musik gratis.
» Intervju på Shaktar.nu (november 2005)
» Kalle J på Myspace (3 låtar går att ladda ner)
» Hybrism.com
» Kalle Js blogg

Suburban kids with biblical names
» Skivbolaget Labrador
» Ladda ner bland annat hiten “Loop duplicate my heart” på MySpace
» Bandets blogg

Fine Arts Showcase
Christian Kjellvander har en brorsa som heter Gustaf. Detta är
hans band. “Chemical girl” är en fin låt som de har gjort.

» Bandets hemsida
» Läs mer på Startracks hemsida

Gentle touch
» Ladda ner låten “Memories” från bandets hemsida
» Ladda ner “Smedby” från Shaktar.nu
» Skivbolaget Songs I wish I had written

Remixarna
Nej, det är ingen artist som heter Remixarna. Jag tänkte istället ta upp fenomenet med att alla dessa nya artister verkar ägna sig åt att remixa varandra – hela tiden! Massor av remixar flyger kors och tvärs, kolla bara här:
Le Sport – It´s not the end of the world (Vapnet remix)
Vapnet – Thoméegränd (Kalle J remix)
Vapnet – Thoméegränd (Le sport remix)
Vapnet – Thoméegränd (Suburban kids with biblical names remix)
Vapnet – Kalla mig (Swedish Love Story remix)

Det finns så klart en mängd andra band, artister, skivbolag, bloggar och musiksiter. Tipsa mig gärna, jag kanske inte har upptäckt det du har upptäckt.

9 thoughts on “Lite musiktips mitt i revolutionen”

 1. Geesus, du har lagt tid på det där… Ska kolla upp det.

  Du som gillar club-killers:

  kolla in Rotterdam Ska-Jazz Foundation

 2. Lagt tid på? Det är ju musik! I love musik.

  Venke, då är det ju Club Killers…

 3. Attans! Men ska det vara småkids och inga roliga gästartister igen kan jag nästan tänka mig att skippa Killers.

 4. För tidigt att ge upp. Man måste ge en gammal vän fler chanser än en, du vet :)

 5. Någon idé var remixarna till Thoméegränd finns? Hade gärna lyssnat igenom en Le Sport-remix. Vapnets remix av deras it’s not the end.. är ju bara för härlig.

Comments are closed.