Språkfunderingar kring ordet akter

Jag publicerade nyligen ett pressmeddelande från RockpartyKents hemsida kent.nu. Det innehöll bland annat rubriken “HITTILLS BEKRÄFTADE AKTER”. Jag publicerade det i sin helhet utan att ändra något.

Ganska snart fick jag ett mail från en person som kallade sig “Språkpolisen”:

“Ordet akter används helt fel. I engelskan kan man se act som ett ord för spelning/gig men det kan ej översättas till svenska som ni gjort.”

Jag förklarade att det inte var jag utan Rockparty som var ansvariga. Dock fick det mig att fundera lite över ordet. Det förekommer ganska ofta i texter som har med musik och konserter att göra, men jag är övertygad om att de som skriver “akter” inte menar bakdelen på en båt eller en del av en teaterpjäs.

Hur lång tid tar det innan ett ord kan få en ny, eller snarare ytterligare en, innebörd? Kan man om några år läsa i SAOL att “akt” betyder “dokument, ceremoni, del av teaterpjäs, artist”?

Aller är detta bara en slöhet hos skribenterna som skall stävjas?

Vad tycker ni om ordets plats i svenska språket?

7 thoughts on “Språkfunderingar kring ordet akter”

 1. “Akt” är ett bra ord eftersom det fyller ett tomrum i språket. Det behövs en sammanfattande term för både soloartist och grupp.

  Att det svenska “akt” inte betyder exakt samma sak som engelska “act” spelar ingen roll. Det är så som inlån brukar fungera.

 2. Nej, artist är det inte. Snarare “spelning” men det är inte heller helt rätt.

  En “akt” kan ju vara ett gäng olika artister som aldrig brukar uppträda tillsammans men som just då på scenen blir en gemensam akt.

 3. Se där, nu har vi ännu en definition på akt. Roger definierar det som en tillfällig sammansättning artister som just då uppträder tillsammans.

  Den definitionen kan man inte se i till exempel Rockpartys användning. Där menar dom rätt och slätt artister (solo eller i grupp).

 4. Om tillräckligt många anväder ordet kommer det att komma in i SAOL. Om man försöker stävja det kanske man kan lyckas att stoppa det. Men skulle man hålla på så skulle vi ju fortfarande prata fornnordiska.

 5. Nej, jag sa att akt KAN vara ett gäng som uppträder tillsammans. Eller någon konstgrupp som kör gruppeknull eller vad de nu kan vara.

  En akt behöver inte vara en vanlig artist, speciellt inte på festival.

  Akt låter dessutom lite “tufft”.

Comments are closed.