Lords of Dogtown

För några år sedan kom det en dokumentär om de legandariska Z-boys från Dogtown, Santa Monica, Kalifornien. “Dogtown & Z-boys” handlar om hur surfare i det nedgångna området Dogtown börjar åka skateboard och om hur skateteamet Zaphyr uppstår. En helt fantastisk film om man är intresserad av populärkultur.

Nu har det kommit en spelfilm om Z-boys, “Lords of Dogtown“. Man får följa de unga surfarna Stacy Peralta, Tony Alva och Jay Adams när de går från att vara surfare till att bli skateboardåkare och sen världsstjärnor. Skateteamet Zephyr bildas i surfbutiken med samma namn och gänget blir snabbt mycket framgångsrika och stilbildande när de tar med sig surfattityden till skatevärlden. Det var där och då, Dogtown i början på 70-talet, som skateboardingen kom att förändras för alltid. Ingen hade tidigare åkt som Z-boys. Z-boys blev legandariska och den här filmen visar på ett mycket bra sätt hur det gick till. Mycket snyggt foto, riktigt bra musik och en dialog som håller och är trovärdig hela vägen. Heath Ledger som surfshopsägare gör en mycket bra rollprestation.

Se den här filmen! Se även dokumentären om du vill gå djupare i ämnet.

Bra länkar för den som är intresserad:
Se trailer hos Apple
Site om dokumentären. Fullspäckad med fakta.