Nu åker iPhoto ut!

När jag skaffade min första Mac för ganska exakt två år sedan så behövde jag ett bra program för att hantera alla mina digitalbilder. Både de jag redan hade (ett antal tusen) och de jag skulle komma att ta. iPhoto gillade jag inte eftersom jag inte tyckte att det gav mig kontroll över filerna och jag letade ett tag innan jag hittade något som jag gillade. Valet föll på iView Media Pro som jag köpte för dyra pengar.

iView funkade fint men med tiden blev jag sugen på att ge iPhoto en ny chans när jag såg hur tuffa features de nya versionerna hade. Alltså bytte jag efter några månader. Det funkade kanonbra och jag vande mig snabbt. Efter ett år började dock problemen. iPhoto klarade inte av den mängd bilder jag tryckte in i programmet och det blev ganska segt och tungjobbat. Lösningen på det problemet kom när jag skaffade mig en PowerMac G5 med dubbla processorer. När jag gjorde detta så flyttade jag all min bildbehandling från min PowerBook. Nu gick det snabbt igen och jag fortsatte att trycka in massor med bilder i iPhoto. Efter ett halvår kom symptomen tillbaks och iPhoto blev segt som sirap igen. Jag hade ingen plan på att skaffa en snabbare burk så jag fick börja rensa bland bilderna. Brände backup på DVD och raderade. Tusentals bilder. Efter det var jag nere på ca 12.000 bilder i iPhoto och det funkade OK att jobba igen. Men fan, det ska inte behöva vara så här! Det är rent ut sagt förjävligt att Apple inte kan få ordning på iPhotos prestanda.

Nu har jag ruttnat totalt på detta och därför kör jag nu iView Media Pro igen. En mycket trevlig upplevelse då det har hänt en hel del med programmet på knappa två år. Och snabbt går det. Fy satan vilken skillnad! Jag startar programmet och läser in katalogen med drygt 13.000 bilder på 2-3 sekunder. Med iPhoto tog det 20-30 sekunder i bästa fall. Nu ska jag succesivt lyfta tillbaks alla mina bilder från olika backup-DVDer så att jag har en komplett samling som jag kan nå enkelt.

Nu är inte iPhoto ett skitprogram rakt igenom, tvärt om. iPhoto har mängder med bra features och lämpar sig ypperligt bra för hobbyanvändare som inte tar så väldigt mycket bilder. En av de bästa funktionerna är helt klart de fotoböcker som man kan skapa i programmet och sen få hemskickade. En annan är bildspelen man kan skapa och exportera till tex. QuickTime. Snyggt och busenkelt.

Dock är iPhoto inget för oss som tar ett par tusen bilder i halvåret. För oss är iPhoto ett riktigt dåligt val och jag är verkligen besviken på Apple för den urusla prestandan. Jag kan verkligen rekommendera iView Media Pro för alla som fotar mycket. Och man kan samla mycket annat än bilder i iView. Progremmat heter ju *media* pro. Man kan alltså organisera alla sina olika mediatyper här. Bra skit.

4 thoughts on “Nu åker iPhoto ut!”

  1. Anledningen till att iPhoto är långsamt ska tydligen vara att programmet sparar EXIF-data från ALLA bilder i en och samma fil, som med många bilder blir jättstor. Denna fil ska läsas in och skrivas i vid start och avslut, vilket tar tid.

    En korkad design, med tanke på att en del kameror sparar uppemot 50kB junk i EXIF-fältet, som alltså ska skyfflas in och ut ur minnet — gånger antalet bilder…

  2. Bengt, visst är det bra med ett program för riktiga proffs, men det vore ju bra om problemet löstes även för de med iPhoto.

    Anders, det låter megakorkat.

Comments are closed.