Varför har en del tidningar ens en webb?

Bor du kvar på den ort du är född? Det gör inte jag. Trots att det snart är 15 år sedan jag lämnade Eskilstuna har jag en del band kvar dit. Först och främst är det familj och vänner, men jag bryr mig även om vad som händer i staden i ett större perspektiv. För att få ta del av detta kan jag ringa mina föräldrar och få en veckovis uppdatering. Det kräver dock att de i sin tur är insatta och för att bli det behöver de ha läst lokaltidningen, vilket de gör. Om jag som utflyttad Eskilstunabo vill ta del av lokala nyheter på ett mer direkt sätt så verkar det väl rimligt att lokaltidningens webbsida kan förse mig med både senaste nytt och fördjupande läsning? Icke i fallet med Eskilstuna-Kuriren. De har valt att inte ha en webbsida värd namnet.

Eskilstuna-Kuriren har nyligen satsat på en ny teknisk plattform (Polopoly) som rimligen inte var speciellt billig eller enkel att implementera. De har gjort det ganska bra även om jag har en del att övrigt att önska. De har dessutom gått och blivit delägare i Mktmedia som är ett “digitalt affärsutvecklingsbolag för Sveriges största dagstidningsgruppering”. Andra delägare i Mktmedia är bla. Stampen och Mittmedia. Allt detta låter väl lovande, men jag kan för mitt liv inte förstå varför de har så extremt dålig tillit till sitt innehåll och till sin förmåga att kapitalisera på det. De verkar hata sina potentiella läsare. Hur yttrar det sig, kanske du undrar? Jo, de publicerar dagligen, på ekuriren.se, små snuttifierade versioner av sina artiklar. De artiklar som journalister jobbat hårt med att ta fram. Är inte det här innehållet mer värt, än att publiceras på 5-10 rader som avslutas med detta:

Läs hela artikeln i fredagens papperstidning

Du kan läsa mer om åtalet i fredagens papperstidning.

Läs mer om kritiken mot och situationen i Råbergstorp i torsdagens papperstidning

Läs hela artikeln i torsdagens papperstidning.

Läs mer om Pagodens värmeproblem i tisdagens papperstidning.

Varför har de ens en webbsida om de inte vill ha läsare där? Varför investera miljonbelopp i en teknisk plattform om man inte avser att utnyttja dess potential? Varför köpa in sig i ett affärsutvecklingsbolag om man inte är intresserad av varken affärer eller utveckling?

Lägg ner Ekuriren.se eller gör något radikalt!

Detta gäller nu inte enbart Eskilstuna-Kuriren. Flera andra lokaltidningar gör på samma eller liknande sätt.

Kommentera och debattera gärna detta. Jag är hemskt nyfiken på alla möjliga åsikter. Företrädare för Eskilstuna-Kuriren och andra lokaltidningar är extra välkomna med sina kommentarer.

11 thoughts on “Varför har en del tidningar ens en webb?”

 1. När jag går in på gp.se så känns det som jag fortfarande bor kvar i en småhåla.

 2. Hej!
  Medievärlden är under ständig förändring samtidigt som mediernas tidslinjer och publiceringstillfällen också ständigt ses över.
  I dagsläget har Henrik helt rätt.
  I morgon kan han ha ännu mer rätt. Eller fel.
  Allt fler webbsajter, däribland ekuriren.se, kommer att särskilja sig från pappersprodukten allt mer.

  Webben kommer allt mer att bli ett snabbt nyhetsflöde, nästan som en direktsändning på tv där man snabbt rapporterar om händelserna i närområdet varvid man använder de styrkor som webben har i form av snabba publiceringsverktyg.
  Då kommer också de hänvisningar till papperstidningen som du nämner ovan att försvinna.

  Papperstidningen kommer att bidra med fördjupningar, mer avancerad layout och använda de styrkor som just en papperstidning har vad det gäller överskådlighet.

  Vi har ju även radiosändningar på Mix Megapol på morgnarna. De har sin särart.

  På webben berättar man ATT det händer. I tidningen VARFÖR.
  Rätt eller fel?
  Det får framtiden utvisa.

  Dock finns det planer att sälja papperstidningen i pdf-format som lösnummer så att man enkelt ska kunna ta del av papperstidningens artiklar via nätet på det viset.

  Vi, och många andra publicister i Sverige idag, anser helt enkelt att papperstidningen och webben är, och bör vara, två olika mediekanaler.

  Sedan bör naturligtvis webben användas än mer till läsargenererat material, bloggar, film och annat som är just webbspecifikt än vad det görs på ekuriren.se idag.

  Detta bör, och ska, vi arbeta med det kommande året.

  mvh
  Jörgen Bröms
  webbchef
  Eskilstuna-Kuriren

 3. Förmodligen är det samma strategi som Värnamo “nyheter” (som fö bara utkommer 4 dagar i veckan och har framsidan fylld med annonser), och Jönköpingsposten med flera kör med. Inkomsten finns i att sälja tidningar inte att publicera sig på web. Det är den enkla förklaringen.

  Den mer komplicerade är förstås att varje landsortstidning behöver finnas på webben så att man kan få kontakt med läsare och utnyttja den digitala snabbheten.

  New York Times provade att ha betalande prenumeranter via webben, men den idén dog rätt snabbt och nu finns de – även fördjupat – som utmärkt iPhone app. The Guardian ger ut nyheter via Facebook om man är intresserad.

  I mitt fall kan man kanske konstatera att den sortens nyheter som finns i min hemtrakt “Släktkalas i Kärda”, “Villabrand i Hillerstorp”, “Man gripen för hembränning i Gnosjö” etc etc helt enkelt inte fångar mitt intresse längre eftersom jag inte bor där och nyhetsvärdet är ganska litet. Det är inrikes och utrikes som intresserar, och jag tycker att även DN har tappat svårt de senaste 10 åren.

  De som bestämmer på olika tidningsredaktioner, inser förmodligen – förhoppningsvis – att de är på väg att bli hopplöst frånåkta. Jag har svårt att se dagens studenter i Lund eller Uppsala prenumerera på en tidning de kan läsa på webben. På samma vis som det är otänkbart att mor och far i 70 årsåldern säger upp sin prenumeration på VN.

  Min misstanke är att nyheter egentligen är som vilken annan produkt som helst. Det finns en betalningsvilja om utbudet håller hög kvalitét. Något som SVT har anammat i sina strida strömmar av inköp – för våra pengar – ifrån storebror BBC (Den blå planeten, Dinosaurier, Rebus, Cracker, Murder City, Messiah Chronichles, Monthy Python, Black Adder, Mr Bean mfl mfl).

  Därmed inte sagt att landsortstidningar ska köpa in material av Robert Fiske eller John Pilger för analytisk omvärldsbevakning, för det kanske helt enkelt är triviala, lokala nyheter ifrån trakten som MÅSTE vara den enda bärande, fungerande affärsidén?

  Jag säger inget om Eskilstuna, men Värnamo Nyheter kan orimligen vara intressant för någon människa som inte lider av svår ensamhet och / eller möjligen bor där så man kan kolla om Swen Erikz spelar på High Chaparall den kvällen man vill ut på dans?

 4. Tack för era kommentarer och åsikter!

  Läste precis att Eskilstuna-Kuriren får en ny VD den 1 mars och han gav ett intressant svar i en intervju:

  Vilka framtida hot ser du för en koncern av EK:s storlek?
  – Det gäller att använda sin gynnsamma position till fortsatt utvecklingsarbete. Man får inte sticka huvudet i sanden.

  Just det där med sticka huvudet i sanden är ju det som jag anser att EK gör just nu. Jörgens svar ger även de hopp om framtiden för ekuriren.se. Jag följer med spänning utvecklingen!

Comments are closed.