Att byta hårddisk i en MacBook

Jag började få rejält ont om utrymme i min MacBook och insåg att det inte gick att rensa mer än jag redan gjort. Jag hade kört Monolingual, rensat mängder av onödiga drivrutiner och annat skräp med hjälp av OmniDiskSweeper och till sist flyttat en del saker till en extern disk. Nu var gränsen nådd, jag måste göra något!

Jag skrev dessa alternativ i en tweet:
a) Rensar och raderar
b) Flyttar saker till extern disk
c) Köper en ny MBP med större disk


Alternativ a och b var redan uttömda till max och alternativ c var för dyrt och dumt (min MacBook är ju ganska ny). @lillerik föreslog att jag skulle köpa en ny (större) disk och stoppa i och efter det visade sig vara det bästa alternativet. Köpte en Western Digital Scorpio Blue på 500 GB (den jag hade var 320 GB) och tänkte att jag skulle kunna göra en restore från min Time Capsule-disk som alltid har en komplett och färsk backup av min MacBook. I teorin var denna plan klockren. Jag får en större disk med exakt samma innehåll som min gamla disk.

Jag tänkte beskriva lite av mina erfarenheter så att ni som funderar på samma manöver inte gör samma misstag som jag gjorde.

För det första, kolla på en instruktionsvideo!
Om du gör det så ser du exakt hur man ska göra de olika handgreppen och det är ovärderligt. Det finns videos för de flesta varianter av datorer. Den här kollade jag på:

httpv://www.youtube.com/watch?v=lcMtKfDIKHY

För det andra, använd ordentliga verktyg!
Jag köpte ett skruvmejselsetKjell & Company. som innehöll de nödvändiga Torx T6 och stjärnskruvmejsel #00. Köp INTE mejselset av den typen. De är komplett värdelösa och bara bortkastade pengar. Jag lyckades sabba skruven som håller fast hårddisken med den där skitmejseln som fanns i setet. Till slut fick jag bort disken och när jag skulle använda nästa mejsel (Torx T6) för att lossa de små skruvarna på sidan av disken så sabbade jag nästan en av dessa också. Allt på grund av en usel mejsel från Kjell & Company. Gick bort till Wirströms och köpte ett nytt set som verkade lite bättre. Stjärnmejslarna var i alla fall ordentligt spetsiga. Köpte även en Torx T6 separat och att använda den var som natt och dag mot den som var i setet från Kjell & Company. Återigen, använd ordentliga verktyg!

När den nya disken väl var på plats så bootar man från OS X installationsskiva och väljer “Restore System From Time Machine” i Utilities-menyn. Här gjorde jag mistaget att försöka göra en restore via mitt trådlösa nät. Big NO NO på det. Det skulle ta drygt 130 timmar!

Eftersom min Time Capsule har en USB-port så tänkte jag att det skulle gå att ansluta den som en extern disk. Problemet var bara att jag har 25 olika USB-sladar, men ingen som har kontaktdonet A i båda ändarna. Ny vända till Kjell & Company för att köpa en sån för 85 kr. Koplade in disken och absolut inget hände. MacBooken hittade inte disken. Testade att ansluta Time Capsule-disken till Annikas MacBook men fick samma resultat där.

För det tredje, läs på ordentligt!
Googlade och insåg att det inte alls skulle vara en USB-kabel utan en ethernet-kabel. Time Capsulen är ju en nätverksenhet och då ska det vara en nätverkskabel. Letade fram en sån och då dök disken upp i installationsprogrammet. Nu skulle det bara ta 10 timmar, sa förloppsindikatorn. Som tur var så tog det bara hälften av tiden och nu sitter jag här med exakt samma innehåll på den nya disken som på den gamla. Bonusen är 180 GB fritt utrymme.

Repetition:

 • kolla på en instruktionsvideo
 • använd ordentliga verktyg
 • läs på ordentligt

Lycka till!

6 thoughts on “Att byta hårddisk i en MacBook”

 1. Jag är förvånad att det alls existerar USB-kablar med A-kontakt i båda ändar. När skulle man kunna använda en sådan?

  USB funkar ju så att en enhet är “master” (i regel en dator) med A-kontakt och den andra enheten är underordnad den och då har någon av alla B-varianter som finns.

  Jag trodde inte att det gick att koppla ihop två “masters”. Turas de om då att växla roll eller hur funkar det?

 2. Såg din genomgång på Macfeber och tyckte du gjorde det lite omständigt för dig… Så här föreslår jag:

  1. Låna en extern USB->SATA-kabel. Eller låna ett chassi. Bägge kan du nog köpa för ca 200 kronor eller lite mer om du inte kan låna.

  2. Köp en 2.5 tum SATA-disk. Anslut den externt till datorns USB-port via chassi eller kabel.

  3. Boota datorn med en system-DVD (den som medföljer datorn eller en Mac OS X-installation). Kör Apples eget program Skivverktyg, i det väljer du att klona den interna disken till den externt anslutna. Då kommer kloningen ske blockvis.

  4. Ta ut den gamla disken och sätt in den nya. Boota datorn. Wola! Och alla fönster kommer ploppa upp precis som det såg ut innan. Även sidebar i Finder kommer finnas kvar. Det är verkligen en KLONAD disk du kommer ha.

  Känns som en snabbare och bättre metod än att återställa från en Time Machine-backup… Bra att du kör Time Machine, eller över huvud taget en backup, för det e fan inte kul när en disk kraschar.

  (Carbon Copy Cloner kan du använda om du måste klona boot-disken och inte har någon annan volym att boota ifrån. Skadar inte att ha det programmet, men Apples Skivverktyg är att föredra om möjligt.)

Comments are closed.