SvD ljuger och förlorar på det

För några dagar sedan ringde en säljare från Svenska Dagbladet till mig. Han ville erbjuda mig ett par månaders gratisprenumeration på papperstidningen. Ungefär så här lät samtalet:

SvD: “Just nu har jag möjligheten att erbjuda dig tidningen GRATIS i x antal månader.”

Jag: “Så trevligt.”

SvD: “Du får tidningen helt gratis under den här perioden och det är ingen bindningstid. Du behöver inte göra något alls när perioden är slut, tidningen bara slutar att komma”

Jag: “Ok, fint.”

SvD: “Vi tar bara betalt för utbärningen…”

Jag: “Va?”

SvD: “Vi måste tyvärr ta betalt för utbärningen.”

Jag: “Då är det inte gratis och jag är inte intresserad av luriga erbjudanden. Tack och hej!”

I dagsläget har vi en helgprenumeration på DN men jag läser den inte speciellt ofta. Skulle hellre ha SvD som jag gillar av flera olika anledningar men jag kan aldrig acceptera SvDs otroligt fula blufferbjudanden och avstår hellre helt.

Vilken tidningsprenumerant har någonsin behövt separera kostnaden för tidning och utbärning? Vad är nästa steg? “Nu kan vi erbjuda nyhetstidningen SvD gratis … men tar betalt för sport- och ekonomidelen”?. Nej SvD, detta duger inte! Ni ger mig en ypperligt dålig kundupplevelse och jag vägrar på ren trots att tacka ja till alla erbjudanden av den typen. Hade de från början sagt ett lågt pris (inkl. utbärning) så hade jag säkerligen hoppat på erbjudandet eftersom jag saknar SvD på helgerna.

» Relaterad Jaiku-tråd

8 thoughts on “SvD ljuger och förlorar på det”

 1. Värt att notera är att kostnaden för utbärningen är ungefär det som en vanlig prenumerant också får betala. Annonserna finansierar själva innehållet, och avgiften finansierar distributionen.

  Undrar om det är lagligt att erbjuda saker “gratis” som inte är gratis.

 2. Nu är jag inte 100% säker här men jag tror det har med något krav från facket att göra.
  Nånting i stil med att Pressens Morgontjänst inte vill framstå som om de delar ut gratistidningar.
  SvD har f ö kört med detta “erbjudande” i ett par år nu.

 3. Anders: Jag hade alltså gärna betalat, men inte om de ska köra med fula metoder.

  Gunnar: Men Pressens Morgontjänst kan väl inte bestämma om SvD ska ta utbärningskostnaden eller om prenumeranten ska göra det? Jag menar, visst skulle SvD kunna erbjuda en gratis provperiod om de bara ville. Jag har föresten fått samtal av den här typen tidigare från just SvD men nu ruttnade jag och jag hoppas deras pren-avdelning läser detta eller Jaiku-tråden.

 4. Jag blev inte uppringd utan ringde dem själv för att jag ville ha SvD. “Jag vill ha det absolut bästa priset ni kan erbjuda – sen får ni kalla det vad ni vill”. Och nu är jag en nöjd läsare, fantastiskt bra tidning. Är inte du med i NiX? http://www.nix.nu

 5. Jag hade ruggigt svårt att bli av med säljaren från SVD när han ringde med samma erbjudande till mig.

  “Faktum är att jag inte hinner läsa tidningen, den går direkt i pappersåtervinningen nio dagar av tio. Så jag får bara dåligt samvete för miljöspillet, så nej tack.”.
  “MEN, om du återvinner tidningen så spelar det ju ingen roll för miljön. Då går den ju bara runt runt.”
  “Fast du fattar väl också att processen att få den att gå runt är mer miljökrävande, än att skita i att prenumerera på en tidning ingen läser?”
  “mutter mutter”
  “klick”

 6. Blev uppringd av DN eftersom när min prenumeration hos dom var på väg att ta slut. Dom erbjöd tidningen i 6 månader alla dagar och jag behöver bara betala för utdelningen på helgen. Det sistnämnda fick man dra ur säljaren, även priset som dom endast sa var ca 32,50 per helg. När jag tvingade dom räkna om det på 6 månader blev det som en vanlig prenumeration med 50% rabatt.

  Jag tackade trots den kraftiga rabatten och tog Svenskan eftersom det är en bättre morgontidning.

Comments are closed.