The Empire day – dag 4 i New York

Jo, jag ska väl försöka skriva klart mina påbörjade blogginlägg om New York-resan. Här kommer nu dag 4.

Strålande väder och tidigt uppe, en bra dag för ett besök i Empire State Building. Vi började med frukost på ett superbra ställe som hette Europa Café. Det visade sig vara en liten kedja som fanns på 12 olika ställen i New York. Man kunde välja mellan en massa olika bagels och annat bröd, färdiga mackor och man kunde även komponera sin egen sallad som sattes samman vid en jättedisk med alla möjliga råvaror. Kan verkligen rekommendera Europa Café för er som besöker New York.

Grand Central Station
På väg bort mot ESB passerade vi Grand Central Station och Chrysler Building. GCS var en riktigt pampig station med enorma salar och utrymmen. Jag tror nog att vi bara såg en bråkdel av hur stor stationen egentligen är. Enligt Wikipedia är det världens största station om man ser till antalet plattformar och spår (44 plattformar och 67 spår) som finns på de två våningarna under jord.

Chrysler Building
Chrysler Building var ett kort tag (ett år eller så) New Yorks högsta byggnad innan Empire State Building tog över den platsen 1931. Efter att World Trade Center ödelades 2001 så var Chrysler Building återigen näst högst i New York innan Bank of America Tower stod klar 2007. Just nu är Chrysler Building på delad tredje plats med New York Times Building. Byggnaden är väldigt imponerande men tyvärr får man inte åka upp i den utan bara besöka lobbyn. Allt är väldigt Art Deco, både inne i lobbyn och utanpå. Mycket snyggt hus faktiskt.

Empire State Building
Väl framme vid ESB blev vi förvånade över den extremt korta kön. Vi visste ju att man kan få vänta i många timmar på sommaren och hade väl förberett oss på minst ett par timmars väntan. Men icke! Efter sju minuter (som mest gick åt att gå runt i olika rum och fållor) var vi framme vid den första hissen som tog oss upp till våning 81 (tror jag det var) där vi fick köa i 10 minuter innan vi fick åka upp till våning 86 som är det stora utsiktsplanet. Vädret var mycket klart och soligt så vi fick en hel del fina bilder i alla möjliga vädersträck. Vinden här uppe var kraftig och svinkall på ena sidan så där blev det färre bilder.

Efter 20 minuters beundrande av utsikt och ivrigt fotande så bestämde vi oss för att betala 15 dollar extra för att få åka upp till våning 102. Där var det om möjligt ännu häftigare utsikt även om man inte fick gå ut. Det var utsikt genom tonade rutor som gällde. Sjukt häftigt och absolut värt den extra slanten.

Lite korta fakta om ESB
* 73 olika hissar
* 6.500 fönster
* 1.860 trappsteg från våning 1 till 102
* Har ett eget postnummer
* Ungefär 20.000 personer jobbar i byggnaden varje dag
* Byggdes 1929-1931
* 381 meter hög (448,7 meter med spira/mast)

Lunchdags
Efter ESB promenerade vi runt och letade efter något kul lunchställe. Till slut hamnade vi på Ben’s som visade sig vara ett ställe som bara serverade kosher-mat. Maten smakade bra och det gjorde ölen också.

Biljettköp
På väg hem mot hotellet träffade vi på en kille som sålde biljetter till komediklubben Dangerfield’s. Jag tyckte det passade oss bra och slog till på två biljetter till följande dag. Dangerfield’s startades av komikern Rodney Dangerfield redan 1969 och är i dag den komediklubb som funnits längst i världen. Här har storheter som Jay Leno, Jim Carey, Tim Allen, Jerry Seinfeld och Chris Rock uppträtt och blivit upptäckta. En instutition i humorvärlden alltså.

Väl på hotellet passade jag på att hacka upp Annikas nya fina iPhone. Det gick otroligt smidigt och tog bara tre minuter med Zibris fantastiskt enkla program ZiPhone

Kvällen spenderade vi på en restaurang i ShoHo tillsammans med Annikas kompis Tove som var i New York för att jobba några månader. Bar 89 var ett snyggt och trevligt ställe som serverade kanongod mat och kalla öl. Vad behövs mer än så? Jo, kanske något coolt också? Då kan Bar 89 presentera New Yorks kanske coolaste toaletter. Dörrarna är gjorda av glas så att man ser rakt in ända tills man sätter på haspen på dörren. Då dimmas glaset och man kan pinka osedd.