SF främjar piratkopieringen

Nu har SF fått totalt hjärnsläpp och satt spiken i kistan för utmärkta Biotider.se. SF har nu hindrat Biotider.se från att per automatik hämta aktuella biotider från SF.se samt även tekniskt hindrat Biotider.se från att länka direkt till biobokningen på SF.se.

Detta är så klart idiotiskt utöver alla gränser då Biotider.se var en sajt som fixade det SF.se inte klarade av. Nämligen att erbjuda en snabb och enkel sajt som på ett mycket tydligt och bra sätt lät användarna kolla upp när och var biofilmerna visades. Man kunde sen klicka på en bokningslänk och komma direkt till bokningen för rätt film på SF.se.

Man kan ju fråga sig varför SF gör så här och fundera på om de gör rätt. I den här artikeln på SvD.se kan man läsa ett par uttalanden av SFs informationschef Thomas Runfors:

SF Bio vill inte att informationen om när och var filmerna visas ska finnas på andra sajter än deras egen, säger Thomas Runfors.

På internet är innehållet det viktiga, och innehållet på vår sajt är bland annat föreställningstiderna.

– Det handlar om principen. De tar besökare från vår hemsida.

Jaha, jag trodde att SFs viktigaste uppgift var att visa filmer för så många som möjligt, inte att upprätthålla en viss trafikmängd på sin (rött bökiga och omständiga) hemsida.

Snacka om att bita sig i röven. Thomas Runfors må vara informationschef men någon vidare affärsstrateg är han då rakt inte. SF borde vara glada att någon vill bygga en sajt som underlättar och främjar folks vilja att gå på bio. Nu blir det tvärt om.

Så, istället för att gå på bio då och då så väljer svenska folket att ladda ner mer och mer. Om man tittar på statistiken för biobesökandet de senaste åren så ser det ut så här.

År Antal besökare
2005 4 374 404
2006 4 335 026
2007 3 952 515

På två år har man alltså tappat 421 889 besökare. Det är 10% det. Vad gör man åt ett sådant enormt tapp? Det vet inte SF. Thomas Runfors vet däremot hur man snabbt ser till att utöka tappet. Han borde ju få sparken med omedelbar verkan. Stackarn.

Uppdaterat 1: Hos Bloggywood ger Thomas Runfors ett kort svar.
Uppdaterat 2: Källan till statistiken finns i denna PDF hos sfi.se.

Uppdaterat 3: Missa inte denna UNDERBARA kommentar på SvD.se:

Många kritiker anser att ni inte förstår er på internet – vad säger du om det?

– Det kanske vi inte gör, men vi förstår vår affärsidé. Ibland måste man ta obekväma beslut, precis som vi gör när vi beslutar att stänga biografer. De kan upplevas som korkade, men man måste se helheten.

Det är alltså snillet Thomas Runfors som är i farten igen. Haha, han är ju fan inte klok.

Uppdaterat 4: Sista uppdateringen, jag lovar. Vill bara att ni ska läsa mer hos Vassa eggen och Martin Jönsson:

»SF & Biotider.se – en lektion i Det nya medielandskapet
»Vansinnigt av SF att försöka styra nätet

2 thoughts on “SF främjar piratkopieringen”

  1. Intressant iakttagelse – SF behöver nog tänka till om framtiden……

    Guran

  2. I exakt samma sekund jag läser detta inlägg så sitter kompisen bredvid och säger att SF:s hemsida är så sjukt seg och att det inte går att boka via den.

    SF! Det går bra nu.

Comments are closed.