Att driva forum (aka Rasti vs. Ström)

Att driva forum på internet är inte det lättaste som finns, kan jag lova. För det första måste man hantra alla tekniska aspekter och det är verkligen inte så enkelt om man har ett stort forum. Sen har vi ju användarna och dom är inte heller så lätta att hantera alla gånger. På forumet jag driver har jag mycket god hjälp från några utvalda moderatorer som hela tiden håller ett vakande öga på trådar och inlägg. De hanterar inlägg och användare som bryter mot de ganska detaljerade regler som vi gemensamt har arbetat fram. Jag tycker det funkar ganska bra och vi har inte haft några större kriser. När det hettar till får jag gå in och avgöra saker i egenskap av ansvarig för hela forumet.

Det finns många forum och sajter som drivs av en grupp mycket hängivna användare och “administratörer” (i brist på bättre ord för de som driver sidan/forumet), Dagensskiva.com är ett av dom. För några dagar sedan var det en användare där som gick över gränsen i ett inlägg. När sådant händer (för ofta tyvärr) så är det upp till admin eller moderator att hantera det och de flesta forum har väl inarbetade rutiner för hur sådant ska funka. Man tar vanligen bort inlägget och varnar användaren. Bryter användaren mot reglerna ännu en gång så blir det oftast en kortare avstängning. På forumet jag driver funkar det så här. Vi har hittat regler och rutiner som funkar för oss. Dessa måste dock hela tiden justeras för att passa verkligheten.

Åter till Dagensskiva.com. Användaren som skrev inlägget som gick över gränsen fick en varning och inlägget togs bort så fort ansvarig såg det. Helt enligt den vanliga rutinen och policyn. Sen hör Damon Rasti av sig till Dagensskiva.com. Det var nämligen han som hade blivit drabbad i det där inlägget som gick över gränsen. Den mailväxling som sedan följer mellan Kal Ström (chefredaktör för Dagensskiva.com) och Damon Rasti är bland det sjukaste jag har läst på länge.

Det finns naturligtvis två sidor av den här saken. Damons och Kals. Jag står stenhårt på Kals sida. Näthat är aldrig okej, men idioti är inte heller okej.

En av kommentarerna till Kals inlägg tycker jag passar som en mycket bra beskrivning av Damons agerande i den här frågan:

“…är det en framtida verksamhetschef på centrum mot rasism eller bara en psykiatermördande rättshaverist vi ser födas?”

SickMonkey kommenterar Kals inlägg

För att summera:

Damon Rasti   0
Kal Ström       1

Länkar för er som vill läsa mer:

Damon Rasti: Internetworld kissar på Tjuvlyssnat
Damon Rasti: Därför polisanmäler jag (inte) Dagens skiva och Kal ström

Kal Ström: Polisanmälan mot dagensskiva.com och Kal Ström

Dagens Media: Tjuvlyssnat-Damon och Dagensskiva i rasistbråk

3 thoughts on “Att driva forum (aka Rasti vs. Ström)”

 1. Henrik: Jag ser att vi har flera gemensamma vänner. De kan nog intyga att jag inte är en “psykiatermördande rättshaverist”. Däremot tog jag illa upp när sajtägaren vägrade att markera kraftigare på sin sajt.

  Du bor väl på Söder och har ett soft mediejobb kan jag tänka mig. Liksom jag. Men. Ingen ifrågasätter din hårfärg och ursprung på daglig bas. Ingen säger åt dig att du borde vara städare och att du har kvoterats in på ditt jobb. Folk kollar inte snett på dig på tuben.

  Lite empati är aldrig fel.

 2. Damon, jag tycker ditt agerande i den här frågan är sjukt nära en riktig rättshaverist och det är jäkligt synd. Du har ju massor av bra poänger om både det ena och det andra, men dom hamnar tyvärr i skuggan av ditt sätt att diskutera och agera.

  Ingen har någonsin sagt att näthat eller inlägget på DSC är okej, men alla sajtägare har sina rutiner och sätt att hantera sådant. Att du inte kan acceptera Kals sätt utan istället kommer med hot är beklagligt. Kals agerande i frågan är helt klanderfritt tycker jag.

  Empati är inte fel, men lite självdistans och smidighet är inte heller fel.

 3. Bra inlägg Henke, du satte ord på vad jag tänkte. Finns ett par saker jag skulle vilja tillägga men risken är väl att man blir polisanmäld om man uttalar sig kritiskt.

Comments are closed.