IFPI är återigen helt fel ute

Efter gårdagens utspel av IFPI, där de polisanmälde ett flertal svenska DC-hubbar, kommer nu motreaktionerna från de egna leden.

IFPI är en branschorganisation för skivbolagen och två mindre skivbolag tar nu avstånd från IFPIs metoder.

Martin Thörnkvist som driver svenska etiketten Songs I wish I had written skriver bland annat detta i sin blogg:

“i skriver inte under på IFPIs metoder. Vi tar helt och fullt tar avstånd från jakten på och hetsen mot musikälskare runt om i landet. IFPIs hot och polisanmälningar är riktade mot våra artisters fans och våra kunder.

Att jaga musikintresserade människor är ingen lösning på problemet. Det måste istället till ett annat sätt att ta betalt för digital musik. Sen om det är styck-mp3or som kostar 1 kr eller prenumerationslösningar det är en annan fråga.”

“Vad vi måste göra är att se till så att de som vill betala för musik får ett mervärde när de köper musiken. Musiken måste dessutom vara fri från kopieringsskydd.”

“Inse fakta. Ny ljudbärare = nytt sätt att tänka och ta betalt. Tänk positivt och utnyttja alla nya fördelar.”

Skivbolaget Hybris skriver så här om IFPIs utspel:

“It is time, once and for all, to stand up and be counted. Charging filesharers and dragging them to court is a dead-end. It’s alienating music fans from exploring exciting new alternatives to explore music in a new way. It’s actually contraproductive in the process of constructing new business models for music on the Internet.”

“We acknowledge filesharing as the greatest cultural impact since the invention of the grammophone. Filesharing demands a new world. That world is not a world where the music industry and music fans are entangled in a war with each other. That only leads to the overwhelming badwill and disgust most consumers feel towards record labels(the majors in particular) today.

The cultural world have been changing for some time now. It is time for record labels to take the leap of faith, not clinging on to the old safe world, towards a new risky business. It’s not easy, but it has to be done.

Stand up and be counted!”

När ska IFPI och skivbolagsjättarna vakna och inse att det är precis som Hybris skriver, en ny värld?

Jag har inte så stora förhoppningar med tanke på de senaste årens idiotstrategier från skivbolagen men någonstans kanske det finns en smart och nytänkande människa som kan få dessa betongrövar att förstå. Hos de mindre bolagen finns uppenbarligen viljan att tänka nytt och rätt. IFPI borde lyssna på sina medlemmar.

Läs mer hos Beta Alfa.