Ännu en Elit-dag

I går gick det inte att undvika Elit-affären ens om man försökte. Alla bloggar svämmade över av olika inlägg och åsikter. En del var visserligen rätt bra och hade koll på läget, men de flesta skrek bara rakt ut av okunnighet om vad fasen mailinglistor egentligen är och gör. Traditionell media hade inte många rätt alls och värst av alla var naturligtvis DN. De är sjuka i huvudet, det är den slutsats jag dragit efter att ha läst och analyserat lite. DN har noll koll och är bara pinsamma.

Dag två är rapporterna lite mer nyanserade och lite mer verklighetsförankrade. Redaktionerna är ju befolkade av folk som är med på mailinglistor och som kan mediet och nu verkar de ha fått säga sitt och sansat debatten. Men inte på DN för där fick den enda som kunde något om saken sparken i går. Skäms DN!

I SvD i morse läste jag den här artikeln där Jan Söderqvists kommentar är ganska talande:

– Vad Mustafa Can har gjort är att pilla ut enstaka elakheter ur tonvis med listinlägg, som i vanliga fall innehåller allt möjligt som matrecept, gnabb om filmer och samhällsfrågor. Känner man inte till att det skvallras på mejllistor har man levt med en papperspåse över huvudet i tio år. Poängen är att Elit är ett privat sammanhang.

Jan Söderqvist i SvD

I Expressen är Cecilia Hagens krönika ganska kul:

Jag vet att jag skulle kunna bidra jättemycket till Elit-listan, jag känner massor med hel- och halvkändisar och kan om inte annat gissa mig till ett och annat om deras kroppshygien och sexualliv och annat kulans.
Ska en känd redaktör ha onanerat med kaktusar, hävdar ni på listan?
Det är väl ungefär lika troligt som att påstå att Alexander Bard stoppat upp hela granar i rumpan.
Var det kul? Håller jag mig på rätt nivå? Kvalar jag in?

Cecilia Hagen i Expressen

Men det är Natalia Kazmierskas inlägg på kulturen som är bäst:

dessa listor är inte bara små interna klubbar för harmlöst snask och snusk, burdus jargong och allmänt skvaller. Där finns framför allt något som till exempel DN:s kultursida numera fullständigt saknar.
Nämligen en riktig diskussion.
Där finns de roliga, ärliga och intelligenta åsikterna som man knappt hittar någonstans i svensk offentlighet i dag. Där finns den vassa humorn, det kreativa språket, de galna teorierna, de snabba kommentarerna och de obekväma tankarna som sakta men säkert städas bort av mediernas självutnämnda renhållningsarbetare.
Jag har aldrig blivit så inspirerad som jag ofta blev av Elitmejlen.
Det är också därför jag inte är med på listan längre. Jag var för tråkig för Elit.

Natalia Kazmierska i Expressen

Hon har, precis som jag, varit med på Elit men blivit utkastad.

2 thoughts on “Ännu en Elit-dag”

Comments are closed.