Klassfesten och Inday Ba


Foto: Pressens bild

SVT1 har precis visat Klassfesten, succéfilmen från 2002. Den är faktiskt riktigt bra tyckte jag nu när jag såg den ännu en gång. Tjejen som spelade den kvinnliga huvudrollen Hillevi, fantastiskt vackra Inday Ba, har man inte sett i någon annan film i Sverige.

Jag var tvungen att kolla upp henne på iMDB och såg då att hon var död. Oj. Det var väldigt oväntat och trist. Hon dog tydligen för knappt ett år sedan, i april 2005, i den kroniska sjukdomen Lupus/SLE. Den hade jag aldrig hört talas om.

SLE, Systemisk lupus erythematosus, är en kronisk reumatisk sjukdom som i princip kan drabba alla organ i kroppen. En person drabbad av SLE kan ha fjärilsformade utslag över ansiktet. Det kan ge ett vargutseende (Lupus är latin för “varg”). Vid SLE blir immunförsvaret av okänd orsak hyperaktivt och attackerar den egna vävnaden. Det finns en ökad förekomst av cirkulerande antikroppar. 9/10 drabbade är kvinnor och det drabbar alla åldrar. Solljus, genetiska faktorer och östrogen ökar sjukdomsrisken.

Expressen: “Skådespelerska dog av blod- förgiftning“, 2005-04-28

8 thoughts on “Klassfesten och Inday Ba”

 1. Och jag upptäckte att tjejen som spelar Hillevi som ung är Sasha Baptiste som var med i höstens säsong av Floorfiller!

 2. Jag såg också klassfesten igår.. Men vad synd att hon var död, det hade inte heller jag en aning om.

 3. Jag minns löpsedlarna från i våras och tyckte det var tragiskt. Klassfesten är verkligen en favoritfilm!

 4. Tänker impa på alla genom att berätta att delar av den spelades in hemma hos mej,

  inte hemma hos mej nu,
  Men då!!!

  :)

  tadaaa.

  hehe.

 5. jag lider verkligen med hennes mamma, Inday Ba var en underbar tjej när hon var i tonåren, hon gick tex modell för Beniton i Trollhättan i slutet på -80 talet.
  vi som visste vem hon var som ung, förstod att hon skulle kunna gå långt i livet…
  många kramar till hennes underbara mamma

 6. N’deaye var väldigt omtänksam och jag skall era hälsningar till hennes mamma…Jag satt just och tittade igenom bilder på henne och videofilmer…Det är snart två år sedan hon dog…

 7. Henrik, tack för din blog om Inday som egentligen hetter NDeaye.
  NDeaye deltog i ett 30 tal filmer, reklamer och teatrar mest i UK men även i USA. Hon kämpade med sin sjukdom sedan 2002 då hon fick diagnosen men höll det hemligt för omvärlden då hon inte ville bli behandlad annorlunda.
  En bok med hennes dikter kommer att ges ut i slutet av 2007 och även en bok med hennes sista dagböcker är under skrivande. Dikterna är på engelska men kan lånas på bibloteket från nästa år. En dokumentärfilm om hennes sjukdom och sista månader har precis gjorts klar i UK.
  Tack till alla er som skrivit så vackert om NDeaye. Ni har rätt, hon var en fantastisk människa. Hon var min dotter och min bästa vän. En websida kommer att göras i slutet av året med all information om hennes liv och med mycket bilder. Den kommer att ha namnet NDeaye.
  Kom gärna med frågor om det är något ni vill veta.
  Peace, joy and love.
  Hennes mamma Christina

Comments are closed.