Jag är först med podcast

Ja, före SVT i alla fall. De har ju tänkt starta på måndag och var så korkade att de skickade ut en pressrelease om det tidigare i veckan.

Jag hann före och kommer att podcasta lite när andan faller på. Se det som ett test, inget utlovas när det gäller uppdateringsfrekvens eller liknande.

Vad F*N är podcast kanske de flesta undrar. Okej, jag ska förklara. Podcast är ett sätt att publicera innehåll på internet. Vi snackar ljud och rörlig bild nu, inte text som i den här bloggen. Det fina är att användarna kan prenumerera (gratis) på innehållet i en podcast. När nytt innehåll publiceras så laddas det automatiskt ner till användarens dator, iPod, telefon eller vad man nu kan tänkas ha för apparat.

Tänk er detta scenario: Jag vaknar på morgonen, tar min iPod som står kopplad till datorn, springer iväg till tunnelbanan. Där sätter jag mig med lurar i öronen och kollar på morgonens nyhetssändningar direkt i iPoden (de nya kan ju visa video). Morgonens färska sändningar har automatiskt laddats ner till iPoden. När jag sen kommer till jobbet så startar jag iTunes och kollar på ett gäng podcasts som är intressanta för mig i jobbet. Allt automatiskt nedladdat till min dator sedan gårdagen.

Vad behöver du då för att se mig göra bort mig på internet? Bara iTunes duger gott! Har du en iPod som kan visa video så kan du ta mig med dig på tunnelbanan.

SÅ HÄR GÖR MAN!
Du är PROFFS: Är du proffs så vet du vad du ska göra med adressen: http://henrik.net/podcast/podcast.xml

Du är AMATÖR: Du ska peta in adressen ovan i en lämplig RSS-läsare. Har du ingen sådan så kan du använda iTunes. Exakt hur du gör kan du läsa på min instruktionssida. Det är mycket enkelt!

Mer om podcast
SVT kallar sin podcast med video för podd-tv. Mer om den kan du läsa på svt.se. De har rätt bra beskrivningar av fenomenet på ett lätt sätt. Även om jag är före SVT så ser jag så klart fram emot deras podd-tv. Innehållet de sitter på är ju kalasbra. Lycka till SVT!

4 thoughts on “Jag är först med podcast”

Comments are closed.