Skakande rapport

Krisberedskaps-myndigheten har gett ut en rapport med titeln “Tsunamins genomslag – en studie av svenska mediers bevakning”.

Jag har precis läst avsnitt tre, “När julefriden bryts”, och det är inte utan att få en klump i halsen och tårar i ögonen. Allt som hände då kommer tillbaks. Jag minns hur jag vaknade på lillasysters soffa hemma i Eskilstuna av de första TT-flasharna den där morgonen för snart ett år sedan.

Läs speciellt avsnitt tre om ni vill få en inblick i hur en nyhetsredaktion fungerar och agerar när en så här stor nyhetshändelse inträffar.

Flodvågskatastrofen i Sydostasien annandag jul 2004 blev en traumatisk händelse för många tusen svenska medborgare. Mer än 500 svenskar dog av vågen, många gånger fler drabbades indirekt.

Trots att katastrofen inträffade mitt i julhelgen reagerade de svenska medierna snabbt på nyheten. Bara timmar efter tsunamin fanns rapporter om katastrofen i flera medier, och efter ytterligare några timmar satt flera reportrar och fotografer i plan på väg till det drabbade området. De följande veckorna dominerade katastrofen mediernas rapportering mer än någon annan nyhet gjort i modern tid.

I denna rapport undersöks hur fyra dagstidningar, två nättidningar och fyra
etermedier hanterade situationen, vilka resurser de satte in i bevakningen och
vilka händelser och människor de rapporterade om. Här undersöks också den
våg avkritik som i medierna riktades mot den svenska regeringen och de mest
berörda myndigheterna, främstför deras oförmåga att snabbt komma till de
drabbades undsättning.

2 thoughts on “Skakande rapport”

Comments are closed.