Veckans värsta: Göteborgskex

Fick ett spam från ballerinavalet.com till min jobbadress. Efter ett besök där märker jag att lallarna på Göteborgskex har lyckats med en rad olika språkfel. Här är tre exempel.

Ballerina Valet 2005
Särskrivning och felaktigt användande av versal (ballerinavalet.com)

Göteborgs Kex
Särskrivning och felaktigt användande av versal (goteborgskex.se)

Tippa & Vinn
Felaktigt användande av versal (ballerinavalet.com)

Jag går inte ens in på alla felaktigheter gällande produktnamn och texter på förpackningar.

Dessutom; varför i hela friden lägger man pressmaterial i ett Word-dokument? Vill man inte att intresserade ska kunna läsa materialet så smärtfritt som möjligt? Jag laddade i alla fall ner dokumentet med pressinformation om “Ballerina Valet” och fann en rad språkliga brister även där.

Helt klart är att detta (norska) företag behöver en rejäl översyn av någon språkkunnig. Varken marknadsdirektör Marita Persson eller produktgruppchef Camilla Svensson verkar besitta dessa egenskaper.

5 thoughts on “Veckans värsta: Göteborgskex”

 1. Språkpolisen i farten igen!

  Jag tycker också att det ser skruttigt ut. “Ballerina Valet” är komplett galet!

  Vill dock påpeka att “Göteborgs Kex” inte tycks vara ett fel. Vid en snabb googling får jag intrycket att företaget heter Göteborgs Kex AB, bland annat omnämns de så i ett protokoll på marknadsdomstolen.se.

 2. Bara för att företagets registrerade namn är “Göteborgs Kex AB” så är det ju inte *språkligt* rätt. Inte alls.

  Jag hade lite funderingar runt text “Stockholm Vatten” och liknande namn. I det fallet är endast versaliseringen fel anser jag. Kom dock fram till att Göteborgskex skall skrivas som ett ord. Känn efter hur du uttalar det.

  http://www.stockholmvatten.se/indexie.htm

 3. Jo, visst uttalar även jag namnet som göteborgskex, men vad folkmunnen säger behöver inte vara det rätta i skrift.

  Jag håller definitivt med om att versaliseringen är en felaktighet, men inte om att man måste skriva ihop det. Självklart får man kalla ett företag “Göteborgs kex” om man vill, liksom det känns helt rätt att jag på midsommar dricker “Hallands fläder” och inte “Hallandsfläder”.

 4. Jag är genuint sne. Detta är min idé, som jag pressenterade för Göteborgskex för 16 månader sen. De sa det var inte bra och inte ville göra ett samarbete med Expressen. Och nu, well.

  Ska aldrig köpa ett Ballerina i hela mitt liv!

  PELLE T

 5. Man kan säga Göteborgs kex, precis som att man kan säga Pelles traktor. Däremot ska det ju vara litet k på kex.

  Förresten, är blog ett svenskt ord? :P

Comments are closed.