Vet du vem Doris är?

Doris Svensson. Ringer det en klocka? Inte? Synd, men inte så konstigt. Doris Svensson är nämligen en av det här landets bäst bevarade hemligheter.

Vi tar det från början.

Doris Svensson föddes den 1 juli 1947 i Göteborg. 1966 grundades gruppen Doris där Doris Svensson sjöng medan Janne “Loffe” Carlsson och Berndt Egerbladh spelade trummor respektive piano. Gruppen Doris existerade ett par år in på 70-talet och hann med att släppa albumet “Did you give the world some love today, Baby” 1970. Albumet återutgavs på CD 1992 och hade då tio extra spår som inte var med på LPn (som hade 12 spår).

Hela skivan har omvärderats sedan den först släpptes. När den kom var den helt “fel” i tiden och betraktades med kritiska ögon från såväl kulturetablissemang och de flesta musikkritiker som sågade den rakt av. “Idag har emellertid skivan omvärderats – arrangemanget och musiken är så bra och välgjort – och plattan tillhör definitivt bland det bästa som överhuvudtaget producerades i musikväg i Sverige under 1970-talet.” (susning.nu)

Musiken har även förekommit i IKEA-reklamfilm (Wouldn’t that be groovy) och i tv-serien Cleo (What a lovely way). Agnetha Fältskog släppte nyligen en singel vid namn “If I thought you’d ever change your mind”. Den gav Doris ut på ovan nämnda album, men då under namnet “Flowers in the morning”.

Läs mer på dessa sidor (det är här jag hämtat all fakta):

 • Dagensskiva.com
 • Susning.nu
 • Vinyl107.se

  TIPS: Hela skivan (22 spår) går att köpa i iTunes Music Store för endast 95 kronor. Ett fynd!

 • 11 thoughts on “Vet du vem Doris är?”

  1. Njae, skivan går inte att köpa hos iTunes, men man kan köpa de digitala musikfilerna.
   En skiva har ett omslag man kan ta i och en rund sak med hål i mitten på vilken själva musiken är lagrad. Det är inte samma sak…
   Om jag får syn på den nånstans ska jag förstås köpa den. Det låter som det skulle kunna vara nå’t.

  2. Eller så köper man skivan, med omslag & hela kittet för 49,- på CDON. Lite smartare..

  3. Du har så klart rätt rent tekniskt, men vi lär nog få se en begreppsglidning i det här fallet. Ungefär som att man fortfarande kallar film för “rulle” trots att det är få filmer som levereras på just en rulle.

   Vad ska man då kalla det? Album? Fler förslag!

  4. Smartare? Det förstår jag verkligen inte. För mig är det bara osmart att köpa en skiva som jag stoppar in i datorn en gång och sen placerar i en hylla. Ska möjligen vara på grund av priset då, men jag gillar att köpa saker som kan levereras i samma sekund jag betalar.

  5. Som jag ser det så får man filerna till låns från iTunes tills:
   a) hårddisken kraschar och man inte gjort någon backup,
   b) något annat nytt format slår ut mp3 och du tvingas köpa samma låtar igen men i det nya formatet,
   c) mp3-or blir omoderna av någon annan anledning,
   d) du kommer på att ljudkvaliteten inte duger för din fina steroeanläggning,
   Har man en riktig CD/LP i hyllan finns alltid orignalet där, fritt att överföra till dator eller annan manick som är inne just då.
   Dessutom – vad ska barnen ärva så småningom? 50 GB oläsbara datafiler i ett format som är bortglömt eller riktiga skivor som förmodligen kommer att gå att spela även i framtiden? (Sant åtminstone för vinyl.)

  6. a) Självklart har man backup. På olika diskar (varav iPoden är en)
   b) Det går alltid att konvertera.
   c) Jag tror inte det kommer att hända än på ett tag. När det händer, se b).
   d) Har slutat använda stereon. Kör bara i datorn (visserligen med bra högtalare och så) eller i någon av mina iPods.

   Men visst är det bra med original. Jag är bara skeptisk till allt detta sparande på plastbitar.

   Sen tror jag du har en för mörk bild av det här med omoderna datafiler och kraschande hårddiskar.

  7. Köpte skivan för 30spänn på CDrea, dessutom var det far min som betalade. Det tycker ajg var det absolut bästa sättet att införskaffa låtarna på!

  8. Så kanon att nån uppmärksammar Doris. Så henne ett antal gånger i Göteborg. Så coool… Och rösten!
   Men – vad hände sen…?

  9. sen, ska jag tala om vad som hände. Doris Svensson arbetar sedan många år tillbaka med barn och ungdomar med funktionshinder och gör ett fantastiskt bra jobb! och rösten finns kvar den också.

  Comments are closed.