Vet du vem Doris är?

Doris Svensson. Ringer det en klocka? Inte? Synd, men inte så konstigt. Doris Svensson är nämligen en av det här landets bäst bevarade hemligheter.

Vi tar det från början.

Doris Svensson föddes den 1 juli 1947 i Göteborg. 1966 grundades gruppen Doris där Doris Svensson sjöng medan Janne “Loffe” Carlsson och Berndt Egerbladh spelade trummor respektive piano. Gruppen Doris existerade ett par år in på 70-talet och hann med att släppa albumet “Did you give the world some love today, Baby” 1970. Albumet återutgavs på CD 1992 och hade då tio extra spår som inte var med på LPn (som hade 12 spår).

Hela skivan har omvärderats sedan den först släpptes. När den kom var den helt “fel” i tiden och betraktades med kritiska ögon från såväl kulturetablissemang och de flesta musikkritiker som sågade den rakt av. “Idag har emellertid skivan omvärderats – arrangemanget och musiken är så bra och välgjort – och plattan tillhör definitivt bland det bästa som överhuvudtaget producerades i musikväg i Sverige under 1970-talet.” (susning.nu)

Musiken har även förekommit i IKEA-reklamfilm (Wouldn’t that be groovy) och i tv-serien Cleo (What a lovely way). Agnetha Fältskog släppte nyligen en singel vid namn “If I thought you’d ever change your mind”. Den gav Doris ut på ovan nämnda album, men då under namnet “Flowers in the morning”.

Läs mer på dessa sidor (det är här jag hämtat all fakta):

  • Dagensskiva.com
  • Susning.nu
  • Vinyl107.se

    TIPS: Hela skivan (22 spår) går att köpa i iTunes Music Store för endast 95 kronor. Ett fynd!