Bums har ändrat sig, men det räcker inte!

I går skrev jag och en rad andra bloggare (läs Jardenberg, CJL, Beta Alfa och Josefine) om Bums usla användarvillkor. Nu har Bums ändrat sig och ber om ursäkt i sin blogg (som saknar permalänkar).

Allt bra så? Nej, det saknas fortfarande en hel del innan jag skulle rekommendera någon att använda Bums.

De har tagit bort formuleringen “Aftonbladet-koncernens rättigheter enligt denna punkt gäller även efter att medlemskapet upphört.” och det är ju ett steg i rätt riktning. Dock är det fortfarande så att alla bilder som användarna laddar upp (som är markerade som publika) äger alla Aftonbladet-koncernens bolag rätt att både publicera och redigera. Inte okej. Bums borde göra som Flickr och låta användarna ange vilken Creative Commons-licens som ska gälla för bilderna.

Som jag skrev redan i går så förstår jag att Aftonbladet vill kunna utnyttja bilderna som folk laddar upp, men det måste ske på ett hyggligare sätt. Med CC-licens och kanske även ersättning till fotografen. På så sätt skulle de kunna bygga en tjänst som gynnar både användarna och Aftonbladet och då kommer garanterat användarna dit med sina bilder.

Sen är det ju en del småsaker Bums kan sätta upp på sin fixa-lista, som att man inte kan länka till varken användaravtalet eller blogginlägg i deras blogg.

Min varning kvarstår alltså tills vidare.

4 thoughts on “Bums har ändrat sig, men det räcker inte!”

  1. Frågan är om du någonsin kommer bli nöjd med tanke på din nuvarande arbetsgivare. Det känns svårt för dig att vara objektiv i ett läge som detta.

  2. Apo: Jag har inga som helst problem att vara objektiv. Det jag skriver i den här bloggen är till 100% privat och har inget med min arbetsgivare att göra, åt något håll. Om du kollar i arkivet så ser du att jag varit kritisk även mot Expressen i olika frågor.

    Jag vet inte om jag någonsin kommer att bli nöjd med Bums, det beror helt på hur de utvecklar och förändrar tjänsten. Jag hoppas dock att jag blir nöjd för jag gillar deras tanke.

  3. Av en märklig slump skrev jag en artikel om Flickr på Mjukvara.se i torsdags om just upphovsrätt. Grunden till den artikeln är en fotograf som skrivit till mig och berättar om hans erfarenheter kring upphovsrättsintrång kring Flickr och hans erfarenheter är ganska goda: http://www.mjukvara.se/blogg/flickr-upphovsratt/

    Skall man få mycket bilder på en sida måste man nog flörta med fotografsamhället på nätet. Visst alla har en mobilkamera men man lär inte vara långvarig på en sida där det ligger ett gäng mobilbilder. Man vill ha bredden. Dessa villkor lär knappast locka de som tycker att deras bilder är värdefulla.

    Sedan förstår jag att det behövs lokala alternativ.

Comments are closed.