Två nya webbtjänster

Jag tänkte skriva lite om två nya webbtjänster som precis har haft premiär. Den ena kommer jag starkt att avråda ifrån och den andra kommer jag att rekommendera.

090109-tv4-replay.pngTV4 har aldrig varit speciellt bra på webb-tv (på grund av dålig teknisk lösning som inte funkar bra på Mac) men nu har de lanserat betaversionen av TV4 Replay som är helt byggd i Flash och därmed funkar perfekt även på Mac. Med Replay kan man titta på många TV4-program i upp till en vecka efter att de har sänts i TV. En bra satsning som jag absolut kommer att använda. Replay använder overlayannonser som lägger sig över videorutan. Det funkar bra och stör inte för mycket.

090109-bums.pngAftonbladet har lagt ner satsningen på familjeannonser på Family.se och istället lanserat Bums.se som är en bildsida där man kan ladda upp sina bilder och skapa album. Tjänsten är väldigt enkel och funkar utan problem. Jag gissar att de kommer att bygga ut tjänsten med mer funktioner framöver och de ska bli intressant följa.

Jag undrar om detta kan bli den bildsida som slår igenom stort i Sverige. Det finns ju andra bildsidor som är enormt mycket bättre på alla sätt, utom ett: de har inte ett stort svenskt mediebolag i ryggen. Till exempel så är Flickr den bästa bildtjänsten jag känner till, men det är inte en tjänst som slagit stort bland den breda massan i Sverige. Det är nog lite som med bloggtjänsterna. När bloggandet slog igenom i Sverige på allvar så var de inte de stora internationella tjänsterna WordPress och Blogger som blev massans val, nej det blev snarare de sämre kopiorna som tex. Blogga.se och kvällstidningarnas bloggplattformar som blev valet. Jag tror det kan bli så även för bildtjänster.

En sak vill jag dock starkt avråda ifrån gällande Bums.se. Bli INTE medlem så länge deras användaravtal gör att Aftonbladet får fulla rättigheter att utnyttja alla uppladdade bilder. Detta gäller även efter att man avslutat sitt medlemskap.

Utdrag ur användarvillkoren:

Genom detta avtal godkänner du att alla juridiska personer som ingår i Aftonbladet-koncernen får rätt att lagra ditt material och också publicera det i andra medier som de disponerar över, både i sitt ursprungliga skick och i redigerat skick. Aftonbladet-koncernens rättigheter enligt denna punkt gäller även efter att medlemskapet upphört.

Knappast ett användarvänligt avtal va?

Jag har full förståelse för att Aftonbladet vill kunna utnyttja bilderna som laddas upp, men jag tycker att de måste göra det på ett hyggligare sätt. Tex. måste man absolut kunna avsluta sitt medlemskap och därmed avbryta Aftonbladets rättighet att nyttja bilderna. Jag tycker även att användarna ska få ersättning när bilderna utnyttjas. Som det är nu så kan de ju utnyttja bilderna hur mycket de vill utan att den som äger upphovsrätten får ett öre i ersättning.

Varning för Bums alltså!

3 thoughts on “Två nya webbtjänster”

Comments are closed.