Bra artikelserie: Efter löpsedlarna

Svenskan kör just nu en bra artikelserie på Idag-sidorna som handlar om personer som blivit hårt åtgångna på löpsedlar och i media i övrigt. Vad hände sen? Hur uppfattade de drevet när de var mitt i det och hur blev livet efteråt? Vad sa omgivningen?

Idag-sidorna är en av de delar i Svenskan som jag verkligen uppskattar. Otroligt bra ämnen som berör på ett helt annat plan än den vanliga raka nyhetsrapporteringen. Idag-sidan startades på 80-talet av bland annat Marianne Fredriksson som avled tidigare i år.

Här är de delar i serien “Efter löpsedlarna” som hittils har publicerats:

» 17/4: “Jag vågade inte lämna lägenheten”
Efter att Ireen von Wachefeldt sagt ”män är djur” i tv bröt stormen ut. Hela tiden har hennes man Kenneth von Wachenfeldt stått bakom och stöttat henne. Det var han som tröstade ångestfyllda nätter, som körde runt henne på Värmlandsvägarna när hon inte vågade gå ut och som fick henne att söka läkarhjälp.

» 18/4: I efterhand insåg han det omdömeslösa
Leif Cederqvist dömdes villkorligt för trolöshet mot huvudman efter Motalaskandalen 1995. Han fick även betala ett femsiffrigt skadeståndsbelopp. “Rättegången var hemsk. Åhörarna fnittrade och uppträdde som hyenor”, minns han.

» 23/4: Ånger är inget för Marjasin
– Alla nedsättande omdömen, alla förutfattade meningar och alla avkunnade domar. Ja, det var inte behagligt att läsa, säger Sigvard Marjasin, fd landshövding i Örebro län, om det som skrevs under ”Marjasinskandalen”.Nu har det snart gått tio år sedan den friande domen, men det händer fortfarande att Marjasin får höra glåpord på gatan.