Webbplock onsdag kväll

 • Även om jag inte gillade Johanna Sällströms insatser i Wallander-filmerna så är det verkligen tragiskt att en ung människa dör så långt i förtid. I går kväll hittades hon död i sin lägenhet i Malmö. Johanna Sällström blev 32 år och efterlämnar en femårig dotter.

  Ur en intervju i tidskriften Tove efter att Johanna Sällström överlevt tsunamin i Thailand:

  “Om man varit så nära döden – det är inte första gången för mig – så måste man tänka att, okej, nu fick jag en chans till”, sa Sällström och fortsatte: “Jag har alltid trott att jag ska dö vid trettio, nu är jag snart trettiotvå”.

  Citat via Bloggywood
 • “Sverige är ett ökänt piratnäste”. Upphovsrättsorganisationen IIPA har lagt fram en rapport som kritiserar Sverige på en rad punkter.
  “Sverige får också kritik för att det inte går att få användarinformation från internetoperatörerna vilket gör förbudet mot piratkopiering tandlöst och det påpekas också att Sverige ännu inte införlivat det EU-direktiv som ger piratjägare rätt att kräva fildelare på information helt utan polisens inblandning.”

  Via Computer Sweden. Wille tipsade.

  Ja, det är väl jäkligt bra att det finns någon slags integritetstänkande kvar i det här landet. Jag undrar bara hur länge Sverige kommer stå emot de påtryckningar som kommer från diverse luddiga organisationer.

 • Så jobbar journalister. Dagens Medias Rolf van den Brink skriver roligt om hur det egentligen går till “bakom rubrikerna”.
  “Trodde du journalister enbart ägnade sig åt att ta fram nyheter och hjälpa svaga medborgarna mot m-a-k-t-e-n. Hej på dig i så fall.

  Journalister gör lite annat också. De gör reklam för sina vänners produkter, de marknadsför sina kollegor och fejkar nyheter på bästa betald arbetstid. Inget fel i det. Alla kan inte jobba på Kalla Fakta och Striptease. Men låt oss försöka kalla saker för deras rätta namn. Här är förslag på ny yrkesnomenklatur för oss fuljournalister.

  • Källvrängare
  • Journalisten som self made nyhet
  • Shejk av fejk
  • 69-orna”

 • “Teliasonera provkör turbo-3g”. Nu blir det bättre fart i mobilen (upp till 3,6 Mbit/s just nu i första teknikvågen). Tre har redan lanserat sin turbotjänst med lågt pris (199 spänn i månaden) och nu är alltså Teliasonera på g med ett test av sin teknik. Detta gynnar så klart alla oss som vill använda mobilen som mer än en dum ringapparat. Via Computer Sweden.
 • Plura bloggar. Eldkvarns sångare har startat en blogg eftersom en låt på nya skivan heter “Svart blogg”. Plura berättar om sin första dator:
  – Jag köpte bland de första bärbara datorerna som fanns, för jättelänge sedan. Mauro Scocco brukar säga att den var kompatibel med Moses stentavlor. Den var svindyr, kostade runt 40 000. Jag köpte den på det där företaget med den där tjejen, Lap Power.

  Via it24
 • Niklas Svensson: “TT och DN stjäl som korpar”. Niklas som tidigare jobbade som mycket framgångsrik reporter på Expressen driver nu Politikerbloggen och drar där fram egna nyheter i parti och minut. Andra medier hittar nyheter hos Niklas och ger honom credit för det när dom skriver om det i sina olika kanaler. Men inte DN och inte TT. Det är jäkligt kass och Niklas skriver mycket intressant i sin OPINION & DEBATT-text på Dagens Media.

  Ett par bra citat ur texten:

  “Kom igen, DN. Kom igen, TT. Världen har förändrats. Tro det eller ej, men det är inte längre ni som sätter agendan. Det gör jag. Och tiotusentals andra bloggare och nätaktiva. Pengarna finns nämligen i den nya världen.”

  “Den gamla tidens tidningschefer har efter några ohederliga dikeskörningar kastats på tippen, och med dem papprets förakt för webben. Snart är de nya mediernas intäkter större än papprets. Då händer detta:

  * Pappret blir komplementet och nätet huvudsysslan.

  * Papprets reportrar flyttar till nätet.

  * De snabba nyheterna ersätter tunga grävjobb.

  En crediterad tusenlapp på att nästa chefredaktör på Expressen heter Thomas Mattsson. Och lika mycket på att Aftonbladets nästa hövding sedan länge har en fot i den nya världen.”