Vem är Ebba von Sydow?

Jan Gradvall har gjort en lång och intressant intervju med Ebba von Sydow. Hur började det och vad hände på vägen? Visste du att Ebba jobbat på Göteborgs studentradio och gjort ett specialarbete om Kent som hon fick en femma i betyg på?

Intervjun är publicerad i Publicistklubbens årsbok 2006. Boken har titeln “På andras villkor”. Redaktör för årsboken var Andres Lokko.


”Jag fick erbjudande om fast anställning på Expressen samtidigt som jag fick erbjudande om att fortsätta på P3. Jag finns att gick omkring ute iJuridikums korridorer och pratade i telefon med Robert Börjesson på Expressen och Jonas Westman på P3. Robert är själv från Göteborg, jag kände därför att jag lyssnade lite mer på honom. Han sa: ’Du får bara inte missa den här chansen, den kommer inte igen.’ Jag hade ångest över att det innebär att jag var tvungen att hoppa av juridiken. Jag identifierar mig inte som någon drop-out direkt.”

”Jag hamnade på Fredagsbilagan som då hette Guiden. Hemskt namn. Jag satt igenom två redaktörer för bilagan. Båda slutade för att läsa psykologi. Är det där jag själv kommer att hamna till slut? Expressen sökte en ny redaktör. Det var ett sånt där jobb via interntjänsten som man vet att man inte får om man söker. Men jag tjatade och bad att få chansen. Ge mig tre månader och jag ska visa att det fungerar. Jag bytte ut snabbt ut namnet och tog tillbaka namnet Fredag, vilket många på tidningen var emot, och sedan gjorde jag den sortens tidning jag själv vill läsa.”