Jag har flugit helikopter

I julas fick jag en helikopterlektion av Annika. Nu har jag genomfört den. Efter 30 minuter teori och sen fick jag sticka upp i en liten Robinson 22 Beta II och flyga i en halvtimme tillsammans med min lärare. Det var mycket kul och faktiskt inte så svårt som man kanske kan tro.

Jag fick sätta min lilla actionkamera på vindrutans insida så filmen nedan innehåller tyvärr inga direkta utsiktsbilder, men det var en fantastisk utsikt kan jag lova. Älskar verkligen att se Stockholm från ovan och om jag bara hade råd så skulle jag hyra en helikopter i en vecka och bara njuta av utsikten.

Här är själva flygrutten på ca 4 mil:

Här är en kort film från mitt äventyr:

Lite bilder finns på Flickr:

Vill ni också flyga? Kontakta Helikopter assistance.

Undrar du hur man manövrerar en helikopter? Kolla in detta stycke på Wikipedia.

Visste du att:
* En R22 kostar ca 1,5 miljoner kronor
* Ett privat-helikopter-cert går på en bra bit över 500.000 kr
* Efter 12 år eller 12.000 flygtimmar (vad som nu kommer först) är helikoptern förbrukad och man måste byta motor och nästan allt mekaniskt, kostnad runt miljonen
* Inne på Bromma finns fortfarande den första flygterminalen kvar (ser ut som ett stort plåtskjul). Det var därifrån de absolut första charterturisterna åkte (Jörnmark borde åka dit).

7 thoughts on “Jag har flugit helikopter”

  1. Kul. Själv har jag flugit helikopter en gång, men då med akut allergisk reaktion efter ormbett – inte lika skönt tyvärr. Men jag kom ihåg att precis innan landningen på Karolinska tvingar jag mig själv att sitta upp lite grann för att se liiiite utsikt i alla fall… :)

  2. Härligt, att flyga är underbart! Jag ser att du flög med Patrik, när jag tog mitt cert flög jag med honom som lärare.
    Med nya iMovie kan man göra riktigt tjusiga små videoklipp :-D
    Tack för länken!

Comments are closed.