Att läsa e-böcker på iPad och iPhone

Jag har ju tidigare skrivit om priset på e-böcker och hur jag numera läser böcker på min iPad och min iPhone via appen iBooks.

Efter det senaste inlägget fick jag ett mail från Josefine:

Som pappersboksälskare har jag inte testat böcker i Ipaden än, men känner efter ditt inlägg att det är dags. Vill ha “vanliga böcker på svenska” och vill läsa dem i iBooks, precis som du beskriver. Men hur gör jag? Var hittar jag böcker som går att köpa i rätt format?

Läge att reda ut begreppen alltså. När iBooks-appen kom så kunde den enbart läsa böcker i ePub-formatet. Efter den senaste uppdateringen så läser iBooks även PDFer utan problem. Eftersom ePub är standardiserat och öppet så säljer de flesta bokhandlare böcker i just det formatet.

Jag brukar handla hos Adlibris (med den fina lilla rabatt som man som Bonnier-anställd erhåller) och de erbjuder e-böcker i flera olika format. Det är naturligtvis upp till förlagen att välja i vilka format deras e-böcker ska ges ut, men de flesta har valt ePub samt ibland PDF. Båda formaten är hos Adlibris vattenmärkta (ditt ordernummer syns på flera ställen i boken) finns men inte DRM-skyddade (tack och lov). Hos Adlibris ska man välja att ladda ner sin e-bok i Letto-formatet som erbjuds (det är ePub). Läs gärna på Adlibris sida om de olika formaten som de erbjuder.

Gällande ePub-formatet så kan det levereras med olika typer av skydd. Både DRM och vattenmärkning är möjligt, men iBooks kan INTE läsa ePub-böcker som är DRM-skyddade (om de inte köps via Apples egen bokbutik i iPaden/iPhonen – men den butiken verkar inte riktigt ha kommit igång med svenskt innehåll).

Sammanfattningsvis: Köp gärna e-böcker i ePub-formatet men se till att de är antingen helt oskyddade eller vattenmärkta. DRM-skydd funkar inte. Även böcker i PDF-format funkar, men se även där till att de inte har ett DRM-skydd utan enbart vattenmärkning.

13 thoughts on “Att läsa e-böcker på iPad och iPhone”

 1. Kan tillägga att om man, som jag, varit palm-användare, har man mängder av prc-filer och pdb. Med calibre, i alla fall under linux, omvandlar man dem till epub, för användning på även android. Tror den klarade även txt från t ex gutenberg.
  Christer

 2. Man kan läsa e-böcker direkt i senaste uppdateringen av Adlibris iPhone app… Läsaren utnyttjas även storleken på skärmen bättre, inga konstiga marginaler om i iBooks. Testa vetja.

 3. Och det går inte att gör så att det går att läsa krypterade böcker?
  Biblioteket som jag tycker är ett fantstiskt sätta att läsa böcker, har ju bara krypterade böcker. Jag blir så besviken på min nya Iphone¨

  Katrine

 4. Henrik, jag tycker idén med att kunna läsa böcker digitalt och mobilt är lysande, men är det inte väldigt uttröttande för ögonen? Det är det argumentet som fått mig att låta bli hittills.

  Henrik, ge mig ett skäl att börja läsa böcker på min iPhone :-)

  /Ylva

 5. Det där är säkert högst personligt tror jag. Jag har inga problem med uttröttade ögon av just den anledningen. Det är mer uttröttande med en 6 månaders son ;-)

 6. Just nu en genomför ett av världens ledande IT-säkerhetsföretag Sophos en global kampanj för att utse världens mest oövervinneliga person. Kampanjen utgår från sajten http://mostinvincible.com , som kommer samla de mest vågade filmerna från YouTube, videor som besökarna postar då de tio som fått flest röster vinner var sina iPads!

 7. En favoritbok för iPad, just nu gratis: http://itunes.apple.com/se/book/scenkoll/id526023422?mt=11

Comments are closed.