Facebooks Gilla-knapp och Thesis

Facebook har gjort det möjligt för externa sajter att använda Gilla/Like-knappar direkt på sina respektive sidor. Klickar en användare på en sådan så dyker det upp en grej i den personens nyhetsfeed på Facebook. Man kan även direkt på den externa sidan se om några av ens vänner har gillat något på den sajten. Det var flera sajter som införde denna funktionalitet i förra veckan. Feber och Kent.nu var tidigt ute och Expressen införde detta i helgen. Nu finns funktionen även här på henrik.net och jag tänkte passa på att beskriva hur man ordnar detta. Det är ruskigt enkelt.

Kör man WordPress så finns det redan en uppsjö plugins för detta, men jag tycker nog att det är roligare att göra det på egen hand. Kör man WP-temat Thesis så finns en plugin som heter Thesis OpenHook. Den förbättrar och förenklar modifiering av Thesis och är en förutsättning för min lilla guide nedan.

1. Går till Facebooks developer-sajt och välj hur din knapp ska se ut och funka

2. Generera koden och kopiera den som gäller iframe

3. Modifiera koden så att adressen till respektive inlägg hamnar i iframe-koden. Detta gör man med hjälp av php-koden <?php echo
get_permalink();?>

Före:
href=http%3A%2F%2Fhenrik.net%2F&layout=

Efter:
href=<?php echo get_permalink();?>&layout=

3. Klistra in koden i rätt ruta i Open Hook och bocka i rutan “Execute PHP on this hook” för att php-koden ska köras.

4. Klart!

Har allt funkar bra så ska du nu ha en knapp som ser ut som den här (tryck gärna och kolla sedan din feed på Facebook så ser du hur det funkar):

8 thoughts on “Facebooks Gilla-knapp och Thesis”

  1. Det är precis det OpenHook gör. Petar in koden i custom_functions.php alltså. Men mycket snabbare och smidigare, via en enkel formulärruta.

  2. Man kanske skulle börja använda sig av Facebook nudå, å andra sidan tycker jag om att va lite anti.

  3. Jag får det inte att funka om jag bara vill visa antalet som har gillat inlägget. Det går bra när jag visar standard-läget, med ansikten och personens namn som gillat, men så fort jag klickat i “counten” så adderar den inte. Något du känner till?

Comments are closed.