Resedagbok från bröllopsresan – del 1

Efter ett par dagar i Borneos djungel är vi nu tillbaka i civilisationen igen. Här kommer en reserapport av det vi hunnit med än så länge på vår bröllopsresa.

Dag 1
Efter en sjukt jobbig flygresa med många timmars försening redan från start så anlände vi till slut i hettan (38 grader varmt och sjukt fuktigt) i Kota Kinabalu på Borneos västkust. Checkade in på D’Borneo Hotel som var helt ok men inget extra. Jo, gratis wifi hade dom. Vårt bagage var försenat och dök upp först 8 timmar efter oss. Surt men Malaysia Airlines gjode så gott de kunde för att underlätta för oss. Jag hade under sista flighten från Kuala Lumpur drabbats av magsjuka och för första gången i livet fått använda en spypåse på planet. Tabletterna med Imodium låg i det försenade bagaget så vi gav oss ut för ett snabbt besök till närmaste varuhus där vi köpte svarta stora piller och små gröna piller. Spydde upp båda varianterna efter en kvart. Kul var det inte och jag hade god lust att ta första bästa JAS-plan hem till min säng på Östgötagatan. Annika spenderade kvällen med att kolla på film på datorn medan jag sov/bajsade/spydde om vartannat.


Dag 2
Tabletterna med Imodium hjälpte snabbt och jag var tillbaka till 70% kapacitet redan vid lunchtid. Vi tog oss bort till en resebyrå för att boka någon typ av utflykt. Det slutade med att vi valde en resa med tre dagar och två nätter i djungeln på andra sidan Borneo. 5 timmars bussresa lockade inte speciellt mycket i mitt lite osäkra tillstånd så vi valde flyget på 45 minuter istället. Air Asia var lågprisalternativet så det bokade vi. Fortsatte till ett varuhus där vi köpte lite nödvändig utrustning (hattar, långa byxor, pannlampa) och sen tog vi en öl vid vattnet medan solen gick ner vacket i sydkinesiska sjön. Efter ett stopp på hotellet hamnade vi på restaurangen Little Italy för middag. Mcket god mat och gratis wifi, en service man verkligen uppskattar när man vill göra research under resan.

Dag 3
Uppstigning kvart över fem för transport till flyget. Resan vi köpt av resebyrån inkluderade alla transfers så det var mycket smidigt på alla sätt. Tio över åtta landade vi i Sandakan på Borneos nordöstra kust och blev hämtade av S. I. Tours guide som tog oss och en handfull andra turister till Sepilok där vi besökte Sepilok Orang Utan Rehabilitation Center där vi fick se en kortare film om deras arbete och därefter gå ut i regnskogen till den första zonen där de matar orangutanger som är under rehabilitering på första nivån. Vi fick se två stycken och det var väl kul, men det kändes som att man var på zoo trots att detta var i regnskogen utan en massa staket. Inte riktigt som att se dem i det vilda på riktigt. Efter matningen av orangutangerna dök det upp en stor mängd makaker som kalasade på resterna.

Vi bussades sen vidare till båten som tog oss ut på havet och in i Kinabatangan river som är Malaysias näst längsta. Här spanade vi och vår mycket uppmärksamma guide efter djur och vi fick ganska snabbt se orangutanger högt uppe i träden, men tyvärr bara som hastigast och på långt håll. En krokodil modell större fick vi se på mycket nära håll. Den låg med öppet gap på flodbanken och gled efter en stund ner i det bruna vattnet utan ett ljud. Första stoppet på floden blev Abai Jungle Restaurant där vi fick lunch och en stunds vila.

Efter lunchen fortsatte vi upp till Kinabatangan Riverside Lodge där vi skulle bo. Detta var ett otroligt fint ställe. Mycket ombonat, snyggt och trevligt. Personalen var precis som vår guide mycket vänliga och tillmötesgående. Efter någon timmes fritid efter installationen i vårt lilla hus så fick vi sätta oss i en mindre båt för att åka ut på floden igen. Denna gång tillsammans med guiden Sam som tog oss med på en liten sidoflod som hette Menanggul River där vi fick närkontakt med ormar, apor, fåglar, ödlor och annat kul. När båtföraren körde in spetsen på båten under ett träd och Sam sa “titta upp” så sket jag nästan på mig. 1,5 meter rakt ovanför mig låg en fet jävla orm och vilade på en gren. Backa tack! Inte farlig, sa Sam. Skitsamma, sa jag. Dåre. Vi fick i alla fall se näsapor, men inte på så nära håll som man kunde önska. Dom var lite skygga men satt lite här och där i träden. Vi såg också två olika typer av makaker, bland annat den långsvansade. Dessa figurer var riktigt roliga. Bråkade som fan med varandra och lajade runt i träden som vildar. Inte ovanligt med hopp/fall på ett par tre meter när de tappade greppet vid sina vilda lekar. På vissa ställen satt de väldigt lågt och vi kom in med båten bara några meter under ett träd där det var ett 20-tal som satt och plockade löss på varandra. Det var bland annat en liten rackare som inte var mer än någon månad gammal. Urgullig kan man lugnt säga. Kvällen innebar återigen filmtittande för Annika och toktrötthet för mig som inte var i full form ännu.

Dag 4
Tidig uppstigning för en privat båttur på floden tillsammans med guiden Matt innan frukost. Han visade sig vara otroligt kunnig om fåglar och spottade en lång rad arter på långt håll, ofta utan kikare. Vi såg bland annat vitbukig havsörn, Mörk blåkråka (Dollarbird), purpurhäger, black hornbill, black-and-red broadbill, long-tailed parakeet, ägretthäger, rödryggad havsörn, menintingkungsfiskare. Vi besökte även en så kallad korvsjö som bildats när floden tagit en ny sträckning. Inne i sjön fick vi kaffe och kex. Kexen visade sig även vara utmärkta för att locka småfiskar till båten. Annika höll ner ett kex i vattnet och vips kokade vattnet av små fiskar som åt av kexet likt pirayor på en köttbit.

Åter till lodgen för att käka frukost och efter det åkte vi (återigen bara vi och guiden) till Gomantong-grottorna där vi fick se det vidrigaste på hela trippen. En öppen grotta med tusentals fladdermöss i taket och tusentals kackerlackor på golvet. I mitten låg en enorm hög (tänk Åreskutan i storlek) med fladdermusbajs. Mysigt? Luktade så in i helvete äckligt att jag ville börja spy igen. Annika hade jobbigast med kackerlackorna men vi bet ihop och gick ett varv i grottan. Kul att ha sett, men inget jag skulle rekommendera någon att åka till. Så spännande var det inte att lukta på bajs och höra att de som jobbar i grottan klättrar upp 90 meter på stegar för att få tag i de vita och svarta fågelbon som finns i taket. De är tydligen mycket värdefulla. Jaha.

Åter till lodgen för lunch och därefter ännu en tur på floden, denna gång söderut. Precis som tidigare så är Sam otroligt duktig på att hitta djur och pekar snabbt ut allt vi annars skulle ha missat. Den häftigaste grejen på eftermiddagsturen var naturligtvis den orangutang vi hittade i ett träd. Den satt där och käkade frukt i godan ro och brydde sig inte alls om att vi åkte fram med båten och fotade. Den fortsatte bara att proppa munnen full med frukt och såg väldigt avslappnad ut. Detta var tydligen inte så vanligt så vi är glada att vi fick tillfället att komma nära. Senare svände vi in på en liten biflod där vi fick se en massa apor, några nya fåglar och en krokodil. När krokodilen gled ner i vattnet så såg man på luftbubblorna hur den sakta gled mot vår båt. Relingen är bara 20-30 cm hög så Annika blev lite skraj innan Sam lugnade henne. Finns en kul film på detta :)

Middag vid lodgen och sen film och bok på rummet innan vi somnade mycket nöjda med våra dagar i djungeln.

Dag 5
Tidig frukost vid 07.00 och därefter norrut mot Sandakan med båt. Nu träffade vi ett annat svenskt par som också var på bröllopsresa, Lennart och Ellinor. De hade spenderat en natt uppe på lodgen och inte haft samma tur som vi med djurspottningar. På vägen längs floden hoppades vi nu kunna se elefanter och krokodiler men dagens guide Zul var en riktigt usel guide. Han valde att sätta sig längst bak och sova med lurar i öronen. Sjukt kass för det behövs verkligen en rutinerad guide om man ska hitta djuren. Inte ens efter våra påstötningar gjorde han annat än att sova. Tyvärr blir Zul det sista minnet av den här lilla utflykten men totalt sett är vi otroligt nöjda med både personal, innehåll och djur. Vi rekommenderar verkligen S. I. Tours för er som ska till detta område.

På väg till flygplatsen fick vi besöka ett tempel som var ganska ointressant. Det var relativt nybyggt och kändes väldigt plastigt. Efter lunchen på ett närbeläget hotell flög vi tillbaka till Kota Kinabalu (eller KK som alla säger här). Vi bestämde oss för att försöka få ett bra rum till skapligt billigt pris på ett av de mer exklusiva hotellen så när vi kom till lyxhotellet Shangri-La så skickade jag in Annika för att förhandla fram ett bra erbjudande på ett rum. Hon lyckades mycket väl och vi residerar nu i en av deras sviter med bröllopspaket och hela klabbet (vilket bla. innebar rosenblad över hela sängen). Allt detta till vanligt rumspris. Vilken fru man har! :) Vi har ätit en utsökt middag på deras italienska restaurang där allt var toppnotch.

I morrn väntar relax, sol och bad.

Hoppas ni har haft en fin midsommar där hemma!

4 thoughts on “Resedagbok från bröllopsresan – del 1”

  1. Du har tydligen frisknat till av den utförliga rapporten att döma :)

    Härliga upplevelser – ha en fortsatt skön resa!

    Guran

  2. Ge fan i de stora svarta pillren, de hjälper inte vid magsjuka bara om du har ätit gift. Håll dig till de gröna!

    /Apotekarn

Comments are closed.