Nödvändiga program i min dator

Nu har jag haft min nya fina MacBook unibody i snart en vecka. Det tog dock bara någon dag innan jag var helt överflyttad från den gamla datorn. Nu för tiden är det ju för det busenkelt att flytta innehåll från en Mac till en annan. Man använder bara det medföljande programmet Flyttassistent och sen är saken biff. Program, inställningar och dokument följer med.

Tänkte i detta inlägg fokusera på några program som jag inte klarar mig utan. Har du program som du inte klarar dig utan? Tipsa gärna bland kommentarerna!

Dropbox
dropbox.pngFörst och främst installerar jag Dropbox som håller min Dokument-mapp helt synkroniserad mot en server. Ändrar jag något i mappen så kopieras det genast till servern. Det fina med detta är att man kan installera Dropbox på flera olika datorer och på det sättet alltid nå alla dokument, oavsett vilken dator man sitter vid. Är man på en lånad dator så kan man komma åt alla dokument via en webbläsare. Otroligt smidigt! Men det är mer! Man kan även dela mappar så att tex. en arbetsgrupp kan nå samma dokument utan trassel. 2 GB ingår i gratisversionen och betalar man fjuttiga $9.99 per månad (eller $99 per år) så får man 50 GB. Rekommenderas!

slimbatterymonitor-1.gifSlimBatteryMonitor
Jag vill ha en bättre batteri-ikon och även se hur mycket laddning jag har kvar i minuter. Detta fixar SBM.

vlc-75.gifVLC
Standardspelaren för alla videoformat. Oumbärlig för alla som gillar att kolla på tv och film på datorn.

Transmission
transmision.gifEn liten BitTorrent-klient som har en överlägsen feature i och med att man kan fjärrstyra den. Dvs. man kan sitta på jobbet och bestämma vilka saker som ska laddas ner på hemmaburken.

Fixefox & pluggar
firefox.gifFirefox senaste version är en nödvändighet för effektivt nätliv. Man behöver dessutom en del pluggar för att bli extra effektiv. Jag använder tex. Foxmarks, Adblock Plus, Cooliris, Delicious Bookmark, Exif Viewer, Firebug, Google Gears, Jaikungfu, Greasemonkey och Google Notebook.

adium.gifAdium
Bästa IM-klienten för Mac klarar alla protokoll och går att tweaka så att den ser ut och beter sig precis som du vill. Klart bäst i klassen!

Flock
flock.gifBrukar kallas “den sociala browsern”, men jag använder den enbart för att ladda upp bilder till Flickr. Spöar alla andra uppladdningsverktyg jag har testat, även Flickrs egna.

transmit.gifTransmit
En riktigt bra FTP-klient som jag kört med länge. Håller fortfarande och sviker inte.

marsedit.gifMarsEdit
Verktyg för att skriva blogginlägg på ett enkelt och kraftfullt sätt. Fixar taggar, kategorier och bilduppladdningar. Mycket bättre att använda MarsEdit än tex. WordPress egen editor.

MarcoPolo
MarcoPolo.gifLitet smart program som kan utföra vissa förutbestämda saker beroende på var datorn befinner sig. Jag har tex. ställt in att Transmission alltid ska avslutas om jag är på jobbet (det är inte tillåtet med BT-klienter i det nätet) och MarcoPolo känner av på IP-nummer och nätverksnamn om så är fallet. Mycket smidigt.

TextwranglerTextWrangler
Den editor jag använder för all kod jag skriver. Enkel och smidig utan en massa trams.

OmniDiskSweeper
OmniDiskSweeperVäldigt bra program för att hålla koll på utrymmet på hårddisken. Spårar snabbt de mappar där det har hamnat stora filer som man kanske glömt bort.

spotify.gifSpotify
Sist men absolut inte minst, programmet som håller på och revolutionera musikbranschen. Spotify är det bästa som hänt i den ruttna branschen på flera år. Heja!

Vill du ha fler tips på program? Kolla in den här tåden på Jaiku!

8 thoughts on “Nödvändiga program i min dator”

 1. Riktigt fin lista detta. Passar mig som handen i handsken att få lite tips då jag nyss gjorde en ren installation på min MacBook i samband med uppgradering till Leopard.
  Trevlig helg! / Håkan

 2. * Istatmenus löser det med batteriet plus lite annat.
  * Flock: Jag använder Fireuploader istället för att skicka upp bilder till bl.a Flickr. Plugin till Firefox och fungerar ung som en FTP klient. Luv it.
  * Simplify Media Lyssna på musik du har hemma på laptopen eller i iPhone.
  * Mer pluggar till FF.
  – Foxyproxy. Om du vill köra saker du bara når viua Proxys men inte använda proxys för allt så är Foxyproxy grym. Jag kör Pandora via en amerikansk och BBC via en britisk.
  – Ardvark “städa undan sånt du inte vill skriva ut innan du trycker print.

  Quickislver går inte att leva utan

 3. Grymt trevlig lista! Jag byter gärna ut MarsEdit mot Ecto och Textwrangler mot Smultron, men annars håller jag nog med :)

 4. Amo: Fireuploader var ju ren skit. Skakig som fan och inga möjligheter att jobba med taggar, bildtexter och rubriker. Direkt i papperskorgen :)

  Quicksilver har jag alltid kört men nu är ju Spotlight snabbare på att hitta och starta saker. Hoppar över QS så länge.

 5. QS pwnar Spotlighth . Då man även kan använda QS i olika program (kräver att man har installerat addons för just det programet)

  Läs QS guiden på MacWorld

Comments are closed.