Bilder från Elefanten

Elefanten

För snart två år sedan fick jag möjligheten att besöka den förr så hemliga civilförsvarsanläggningen Elefanten som byggdes i början av 70-talet. Från Elefanten skulle viktiga samhällsfunktioner skötas i händelse av krig.

Elefanten ligger i ett gigantiskt bergrum i norra Stockholm och där nere har tiden stått stilla. Lokalerna har stått förseglade sedan 70-talet så det var verkligen häftigt att få komma dit på ett besök. Det finns en liknande anläggning söder om Stockholm som heter Vargen. Den ska enligt uppgift vara i sämre skick.

Anläggningen består av tre olika byggnader. Två av byggnaderna är stora tvåvåningshus med ledningsrum, radio, krypto, bespisning, sovsalar, förråd och diverse andra rum. Den tredje byggnaden är lite mindre och är fylld med diselmotorer som skulle står för driften av hela anläggningen om extern kraftkälla inte fanns att tillgå.

Alla byggnader står på enorma fjädrar och det var dåtidens sätt att göra det atombombssäkert. Ungefär 200 personer skulle vara stationerade här nere i händelse av krig.

» Se alla bilder från Elefanten på Flickr

Elefanten

Elefanten

Elefanten

Elefanten

8 thoughts on “Bilder från Elefanten”

  1. var tog din mycket bra samt använda wapportal vägen? anv den flitigt. skickat från min se telefon. tacksam för svar

  2. tack. jag har saknat den. så bra med en liten portal med användbara bokmärken. jag vet iallafall 5 st som använder den. fungerar klockrent med se g900. tack igen

  3. Mumsiga bilder, mina blev inte riktigt lika bra men det var iaf kul att det blev av. Mina bilder är daterade samma dag ;)

  4. Jag kommer ihåg att just precis såna där muggar hade vi hemma, ca 1977.

Comments are closed.