Tagg – genväg eller senväg?

I dag lanserar Aftonbladet en ny liten pryl som kallas Tagg. Det är en liten kod som funkar som en genväg till innehåll på den mobila webben. Tanken är att man ska fota av taggen med en mobilkamera och då tas man direkt till något innehåll på webben, i mobilen. Taggarna kommer att publiceras i Aftonbladets papperstidning med syftet att läsarna ska få enkel tillgång till bland annat rörligt material som är relaterat till pappersartikeln.

Målet med denna satsning är så klart att folk ska börja använda sina mobiler för att konsumera Aftonbladets nyheter och webb-tv. Aftonbladet satsar uppenbarligen stenhårt på detta och kör i dag en 16-sidig bilaga i huvudtidningen där de lär folk att tagga. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin säger att han är “taggad”. Hmm.

Jag tycker det är kanon att Aftonbladet satsar på att få igång användandet av mobilerna som surfverktyg. Vi som kör iPhone vet att det är framtiden. Om dessa taggar är framtiden är jag dock mycket skeptisk till. Om jag nu läser en artikel och vill se den video som finns på ämnet så måste jag ladda ner deras Tagga-applikation i mobilen, starta applikationen, fota koden, vänta på att videon ska starta. Jag tror inte folk kommer att göra detta i längden. Så fort folk lärt sig att man KAN kolla på video och läsa nyheter i mobilen så kommer de att gå direkt till de olika nyhetssajterna och inte går senvägen via Tagga-systemet.

Många minns kanske DNs försök med streckkodsläsare som de delade ut till sina prenumeranter redan år 2000. Drog man läsaren över en streckkod i tidningen så kunde datorn “automatiskt” öppna en webbsida med länkar och fördjupande material. Då sa man att ett skäl till att använda streckoder istället för vanliga länkar var “att dessa blir mycket komplicerade när en tidningsartikel på en hemsida är hämtad från en databas”. Ja, så var det kanske då. Nu ser världen annorlunda ut och Aftonbladet hade lika gärna kunnat publicera jättekorta URLar intill sina artiklar.


Här är min tagg
från Hitta.se

Alla personer och företag som finns på Hitta.se har förresten fått sin egen tagg. Den kan man ju trycka på sitt visitkort om man vill vara nördig och korkad. Korkad eftersom det rimligen måste vara lättare att ta del av kontaktinformationen direkt på visitkortet än att ladda ner Tagga-appen, fota taggen och vänta på att Hitta.se öppnas i mobilen.

» Aftonbladets Tagga-sajt
» Intressant Jaiku-tråd i ämnet
» Tagga-appen för iPhone i App Store
» Läs om DNs streckkodsläsare hos Nyteknik.se

2 thoughts on “Tagg – genväg eller senväg?”

  1. Småkul, men knappast revolutionerande. Möjligen i kvällstidningsvärlden i Sverige, men det här har använts flitigt på andra ställen i många år. Varför hakade inte Aftonbladet på den lite mer spridda QR-coden?

  2. Ska vi gissa att det här försvinner i glömskan ganska obemärkt om några månader?

Comments are closed.