Första semesterveckan

Nu har min första semestervecka gått och jag tänkte sammanfatta den dag för dag.

Torsdag-söndag 3-6 juli
Första semesteräventyret blev tyskt då jag och sju andra mustaschprydda herrar drog ner till Berlin för en helg av vänskap, öl, shopping, klubbliv, badande, cyklande och en del annat. För er som ska till Berlin kan jag rekommendera att bo i forna öst-området Mitte som är mycket trevligt på alla sätt. Vi bodde på ett mycket bra hostel som hette St Christopher’s där rummen var enkla men mycket fräscha. När vi kom ner på torsdagen så checkade vi in, tog en kall öl i hettan och begav oss sedan till Kaffee Burger som låg några kvarter bort. Där lirade Bakshish Brass Band som var ett riktigt röjigt klezmerband. Vi körde järnet och avslutade kvällen på det närliggande nattmatshaket som skulle komma att bli vårt stammisställe.

Fredagen bjöd på skitväder med regn mesta tiden. Perfekt dag för lite shopping alltså. Vi drog runt i de närliggande kvarteren där det fanns massor av butiker och många av dom var svenska varumärkesbutiker för tex. Acne och Filippa K. Kvällen spenderade vi på helt fantastiska klubben Bang Bang Club där Death By Pop höll hov och levererade kanonmusik hela natten.

På lördagen var det strålande väder och vi bestämde oss för att hyra cyklar och dra ut till Badeschiff som är en jävligt stor pool som ligger mitt i floden Spree. Det finns en sandstrand och en massa sköna bryggor att hänga på. Under cykelturen såg vi East Side Gallery som är 1,3 kilometer av muren som är fylld av en massa målningar med frihetstema. På kvällen gick vi på ett galet ställe som hette White Trash Fast Food. Tänk er inredningar från en kinakrog och en irländsk pub som har slagits ihop och kryddas med en massa kitchiga detaljer så har ni en bra bild av hur det här ganska stora stället såg ut. Maten bestod främst av rejäla burgare som hade namn som “King Elvis Supreme Burger – Eat this burger tonight and you’ll fart like the King tomorrow”. När källarlikalen öppnade senare under kvällen så visade det sig att klubben “White Noise Club” arrangerades av Death By Pop, somma gäng som förgyllde vår fredagnatt. På’t igen alltså. Grymt kul var det i alla fall. Kan varmt rekommendera ett besök på White Trash Fast Food. Det fanns även en scen där ett liveband spelade. När vi var där stod Chip Hanna (Countrypunk) för underhållningen.

Söndagen bjöd återigen på trevligt väder så vi hyrde cyklar på F(l)at Tire vid Alexanderplatz och drog iväg på en riktig turistrunda och kollade in Berliner Dom, Checkpoint Charlie, Brandenburger Tor, minnesmonumentet över alla mördade judar, Führerbunker och lite annat smått och gott. Efter detta slappade vi i en park och käkade munkar från Dunkin’ Donuts medan vi väntade på att få flyga hem från Schönefeld.

Måndag 7 juli
Lite återhämtning efter helgen. Gjorde inte mycket den här dagen.

Tisdag 8 juli
Annika och jag tog bilen söderut och började med ett stopp vid Stendörren där vi promenerade och fotade lite i det gråa vädret. Vidare mot Söderköping där vi köpte jättestora glassar vid Göta kanal-slussen och funderade på var vi skulle spendera natten. Efter att ha tittat i lite turistbroschyrer fastnade vi för Stegeborgs trädgårdshotell som visade sig vara en fullträff. Mycket fint och mysigt ställe i härlig miljö. Middag käkade vi på Stegeborgs hamnkrog som får en godkänd trea för maten.

Onsdag 9 juli
Vi checkade ut från trädgårdshotellet och åkte ner till slottsruinen för att titta och fota lite. Sen styrde vi kosan ännu mer söderut och åkte ut i Sankt Annas skärgård för att titta lite. Det var fint och ganska folktomt. Antar att det svajiga vädret gjort att folk inte dragit igång semesterfirandet på riktigt ännu. Vi drog vidare på småvägar mot Valdemarsvik för en kort lunch och sen vidare ut mot Gryts skärgård där vi också åkte runt lite och tittade. Vi hamnade bland annat på Gryts varv & marina som var mycket fint. Hela området känns väldigt modernt och nästan nybyggt. Här har någon plöjt ner många miljoner. Vi låg ett tag i solen på bryggan innan vi åkte bort till det betydligt enklare Gryts Skärgårdspensionat som var i stort behov av samma miljonsatsning som Gryts varv har fått. Skärgårdspensionatet var enkelt men okej. Underhållet har uppenbarligen släpat efter i många år. Stor potential finns dock om någon vill satsa på stället.

Kvällens middag skulle vi i alla fall avnjuta på Gryts varv men på vägen dit så vägrade vår lånade bil att starta. Batteriet var stendött. Vi fick starthjälp av den hjälpsamma personalen på pensionatet och vi tog en tur in till Valdemarsvik (tar ca 15 minuter enkel väg) för att batteriet skulle få chansen att ladda lite. På vägen tillbaka börjar bilens varningsystem tjuta och vi uppmanas via displayen att omgående stanna bilen då batteriet har för hög spänning. Inte mycket att göra annat än att ringa Volvo Assistans och be dem skicka en bärgare. Rolf kunde inte laga på plats så det blev till att skicka upp bilen på bärgaren och åka in till Valdemarsvik. När vi kom fram stod Stefan från Vikens hyrservice och väntade med en fin Passat som vi fick ta istället. Den trasiga bilen kördes till Rejmes bilverkstad. Snacka om att bli väl bemött av riktiga proffs som levererar snabb och bra service utan minsta problem. Guld värt!

Middagen på Gryts varv hade vi avbokat så nu blev det ett stopp på Perkas gatukök inne i Valdemarsvik innan vi åkte ut till pensionatet och beställde in lite starka drycker.

» Resans GPS-rutt

Torsdag 10 juli
Upp tidigt och ringa Rejmes för att höra om de kunde laga bilen redan samma dag. Det gick tyvärr inte så Annika ringde återigen Volvo Assistans och lyckades få de tre fria hyrbilsdygnen att bli fem efter lite övertalning. Vi tog Passaten och körde upp till Eskilstuna och åkte direkt ut till

Ekeby flygfält där Eskilstuna flygklubb håller hus. Där träffade vi Annikas (fd.) kollega Stefan som tog med mig upp på 1.000 meters höjd i ett tvåsitsigt segelflygplan. Fantastisk känsla att sväva nästan ljudlöst över Eskilstunas västra delar. Efter detta lilla äventyr åkte vi ut till Ängsholmen där pappa och Boel tog emot. Efter ett skönt bad i Mälaren installerade vi oss i friggeboden och sedan blev det grillmiddag tillsammans med pappa, Boel, Henric, Josefin och barnen. Mycket trevligt och strålande väder.

Fredag 11 juli
Dags för ännu ett nytt ställe att bo på. Denna gång ett övernattningsrum i pappa och Boels bostadsrättsförening. Det var helt nyinrett och mycket fint. Soligt väder och vi drog iväg till Parken Zoo. Inne i djurparken har jag inte varit på över 10 år och det är nog ungefär lika länge som förfallet i parken har pågått. Det är synd att parken ser så skabbig ut för det finns massor av intressanta djur och en väldigt fin blomsterprakt, precis som förr. Att man sedan har låtit Sodexho ta hand om restaurangerna borgar för den usla kvaliteten. Kolla bara in dessa lovande ord på Parken Zoos hemsida:

I den sydamerikanska avdelningen hälsar vi välkommen till PAMPAS TexMex & Burger. Här kan man avnjuta en innehållsrik TexMex-buffé eller välja en saftig hamburgare med sydamerikansk touch.

Den där burgaren var det torraste jag ätit på länge och jag vet inte vad den sydamerikanska touchen skulle kunna tänkas bestå av. Kanske är brödet bakat av någon stackars mexikanare? Hur kan man förresten ta 43 spänn för fyra torra pannkakor som legat varma i en plåtlåda sedan urminnes tider? Den stackars småbarnsmamma som tvingades köpa dessa torra pannkakor blev nog inte gladare av att sylten var slut och att priset ändå var 43 kronor. Uselt och pinsamt Sodexho och Parken Zoo!

Efter denna turistfälla åkte vi hem och svidade om och sen ut till Borsökna för att fira Stefan och hans lillasyster Helena. Det blev grillat med släkt och vänner och sedan krocketmatch som jag och Annika lyckades komma absolut sist i.

Lördag 12 juli
Frukost hos kära mamma och sen en promenad på stan. Precis när vi passerade Bolinder Munktell så kom Håkan Hellström ut på gatan. Han skulle tydligen också ta en sväng på stan. Jag visade Annika alla stans gallerior och det var inte mycket att ha kan jag säga. Verkar som både affärer och kunder flytt ut till Tuna Park. Trist att stadskärnan är så utarmad på shopping. Vi träffade BJ och Danne på gågatan och gick sen bort till Café Kaka som alltid är lika bra. En wrap med tandoorikyckling satt som en smäck. Till det en kall öl i solen.

Dags för nästa boende. Vi hade bokat rum på Statt och fick ett jättefint rum in mot gården. Glädjande nog fanns Homerun så jag kunde stilla lite internetabstinens :)

Middag hemma hos mamma som bjöd på en riktigt smarrig måltid som avslutades med färska svenska jordgubbar. Efter middagen passerade vi snabbt hemma hos pappa och Boel och hälsade på Josefins föräldrar. Därefter ner mot Strömsholmen där Håkan och Kent snart skulle bjuda på två mycket efterlängtade konserter. Håkan började och bjöd på en riktigt bra konsert. Ett glädje- och känslopiller som gjorde mig väldigt glad.

Kent klev upp två timmar senare och slog ett knytnävsslag i magen på hela publiken. Vilken uppvisning det var. De körde en massa gamla låtar och en del låtar i nya versioner. Underbart! Jocke var på kanonhumör och snackade väldigt mycket mellan låtarna och det var mycket kul att höra. Tyvär var detta sista konserten för mig på den här turnén. Kent bjöd in till efterfest på Grappa där vi bjöds på mycket god buffémat och dryck. Danne och Jonas spelade skivor. Stort tack för den här kvällen Kent! Men inte slutade det där :) Efterefterfest på “Centrallagret” i ett av Eskilstunas industriområden. Galet och kul som slutade först på morgonkvisten.

Söndag 13 juli
Som så ofta sammanfattas en helg i Eskilstuna bäst med vännerna på Café Kaka. Jag är jäkligt glad att ha så många fina vänner som alltid finns med och förgyller de fina stunderna i livet med sin blotta närvaro. Tack!

Jag vet inte hur vi orkade, men på vägen hem till Stockholm stannade vi på Ikea och handlade en massa saker, mest till den nyrenoverade hallen som nu är 100% klar rent snickerimässigt (Jonas hängde upp den sista nylackade dörren i dag). Det här blir fint det :)

Måndag 14 juli
Bilen var nu hel igen så vi fick ta en ToR till Valdemarsvik. Resan gick fint för Annika körde så fint och bra medan jag satt brevid och agerade kartläsare. Självklart blev det ännu ett stopp på Ikea på vägen hem.

Andra semesterveckan börjar nu!
Så där, nu har jag skrivit en svinlångt blogginlägg som förmodligen ingen kommer att orka läsa men det gör inget. Ofta bloggar jag ju för min egen skull och det här blir ett bra dokument för att minnas första semesterveckan sommaren 2008. I morrn börjar vi om och drar ut i landet igen. Vi börjar på Gumrarö där Hanna & Lars bjudit in till häng och grillpartaj. Sen tar vi med hela gänget (inkl. Dan & Zandra) ut till Holmen. Kan ju vara kul att köra lite sommarstuge-hopping tänkte vi. Hoppas ni alla har en fin sommar!

PS. Bilder från den här veckan kommer upp på Flickr senare. Jag har inte hunnit fixa det ännu. Däremot finns nu bilder från midsommar uppe. DS.

4 thoughts on “Första semesterveckan”

  1. Ja, det var långt men jag orkade läsa. Ha en fortsatt bra semester! Nu blir det snart berlin för mig med.

  2. Vad finns i Tuna “Helvetet på jorden” Park som inte finns i stan?

  3. Kul att ni hamnade på trädgårdshotellet i Stegeborg. Jag har jobbat där flera somrar för länge sen och bodde då på trädgårdshotellet – det fanns en personalvåning då:) Ha en fortsatt skön sommar!!!

  4. Äh, både stan och Tuna Park är lika trista. Samma affärer och samma skit. Vill man ha lite mer spänning så får man åka till Västerås eller Stockholm!

    Håller med om konserterna. Var underbart att höra Håkan igen (5 år sen sist) och kent var ännu bättre den här gången än i sporthallen!

Comments are closed.