Svalbard i mediebruset

Det har dykt upp lite olika saker om Svalbard i mediebruset de senaste dagarna. Det kanske bara är jag och mina vänner som är mer observanta eftersom jag och Annika ska åka dit i september, men här är i alla fall tre tips jag fått den senaste veckan.

Hanna tipsade om tv-programmet “Surfing på Svalbard” som gick på SVT1 i går kväll. Bara fem minuter långt, men jag missade det ändå. Det handlade i alla fall om den norges främsta kinnliga surfare, Inger Elin Knappskog, som begav sig till Svalbard för att testa isbergssurfing. Jag vet inte så mycket mer än det som skrivits i tv-tablåerna. I en forumtråd på Surfsverige.se skrev en användare “Det var nog det sämsta jag sett.” så jag kanske inte missade så mycket.

Det andra tipset kom från Wille som hittade ett videoklipp från CBS 60 MinutesGizmodo. 60 Minutes besöker det stora förvalvet som nu finns djupt inne i Platåberget på Svalbard. Det invigdes i februari i år och där ska all världens olika fröer förvaras som en slags säkerhet mot naturkatastrofer, krig och annat elände som skulle kunna utrota en viss gröda. Läs mer om “domedagsbunkern” på SvD.se (september 2007) och DN.se (feb 2008 och april 2008).

Det sista tipset hittade jag i helgens DN där de berättade att “DN:s vetenskapsreporter Annika Nilsson följer som enda svensk journalist med på Världsnaturfondens expedition runt Svalbard” och att hon bloggar under expeditionen. Någon riktig blogg kunde jag dock inte hitta på DN.se men däremot något som DN nog tror är en blogg. Jag tycker att en blogg måste ha rss-flöde för att få räknas som en blogg. Nåja, man kan läsa DNs “blogg” här (bläddra till sida ett med hjälp av navigeringslänkarna i slutet av sidan, så kan du läsa inläggen kronologiskt).