Lite nya Mac-saker

I dag höll Apples VD Steve Jobs sitt öppningsanförande på WWDC i San Francisco. WWDC är en konferens för alla som jobbar med utveckling av Mac-produkter i en eller annan form.

Hårdvaran som presenterades i dag var förväntad och inte så värst spännande.

Den stationära datormodell som ersätter Power Mac heter Mac Pro. Den kommer att se likadan ut på utsidan, men vara enormt mycket kraftfullare på insidan.
» Läs mer om Mac Pro hos Macfeber

Det som var verkligt intressant under keynoten var presentationen av några av de kommande funktionerna i nästa version av OS X, kallad Leopard, som släpps våren 2007.

Här är några av nyheterna:

Time Machine – ny typ av backup
Helt nytt sätt att sköta sina backuper. Man kan med ett litet klick backa i tiden och se hur ett visst dokument såg ut just då. Aldrig mer förlorar man en bild eller råkar skriva över ett textdokument.
» Macfeber: Time Machine – nytt sätt att säkerhetsuppdatera

Spaces – virtuella skrivbord
Det finns redan via tredjepartsprogram, men nu blir det integrerat i OS X. Enkelt sagt så kan man ha flera olika arbetsytor och enkelt växla mellan dessa. Som att man har fyra olika skrivbord på jobbet, ett för varje arbetsuppgift. Personligen har jag aldrig fastnat för detta med virtuella skrivbord.
» Macfeber: Virtuella skrivbord i Leopard

Spotlight – nu lite bättre
Jag är verkligen inget fan av OS X sökfunktion Spotlight. Tycker den är ganska kass faktiskt. Nu utlovas dock en bättre funktionalitet. Nya Spotlight kommer även att ge användaren möjlighet att starta program direkt från Spotlights sökresultat, något som tredjepartsprogram redan i dag fixar galant. Jag kör Quicksilver som är grymt bra. Vi får se om Spotligt kan ta upp kampen på allvar.
» Macfeber: Spotlight söker på andra maskiner i Leopard, ersätter delvis Quicksilver

iChat – rejält förbättrad
Det är verkligen på tiden att Apples chatt-program iChat får sig en rejäl genomgång. I kommande versionen finns det massor av nyheter.
» Macfeber: Massor av nyheter i iChat

Se hela keynoten
Watch Apple CEO Steve Jobs kick off the company’s annual Worldwide Developers Conference (WWDC) with a keynote preview of Mac OS X “Leopard” from San Francisco’s Moscone West. See the video-on-demand event right here exclusively in QuickTime and MPEG-4.
» Kolla på Steve här

One thought on “Lite nya Mac-saker”

  1. Visst var det spännande och OS X Leopard ser riktigt bra ut! Men jag hoppas att Apple lägger ner mer krut på ett mer enhetligt utseende, samt en omgjord Finder. Sedan är jag mer än nöjd. Jag antar väl att vi får vänta tills nästa vår.

Comments are closed.