Miami vice

I sommar (14 augusti) har Miami vice biopremiär, över 20 år efter tv-serien började visas, och det ser jag verkligen fram emot. Jag minns Miami vice från när jag var liten som en serie som gick sent på kvällen och som jag egentligen inte fick kolla på. För att få lite feeling har jag nu kollat på det första tv-avsnittet som sändes i USA hösten 1984. Det är pilotavsnittet där Crockett (Don Johnson) och Tubbs (Philip Michael Thomas) för första gången träffas och tvingas jobba tillsammans.

Det som slår mig när jag kollar på detta dubbelavsnitt är hur otroligt snyggt fotot är. Dramatiskt, svart och suggestivt. Miami vice var ju en mycket innovativ och hård serie när den kom och det märks redan i premiäravsnittet att den inte är som något annat som fanns på den tiden. Det som var nytt i just Miami vice var att polisen fick lov att använda saker som tagits i beslag i samband med olika brott. Det gjorde att Crockett kunde glida runt i sin Ferrari Daytona Spider, bo på en stor segelbåt och röja runt i en riktig värsting till motorbåt (en Cigarette, knarksmugglarnas favoritbåt nummer ett). Självklart hade Crockett allt detta för att smälta in i rollen som kriminell värsting.

80-talsfeelingen i Miami vice är total. Kläderna, drinkarna, bilarna och brudarna. Välskurna skräddade kläder, färgglada fruktdrinkar med parasoll och brudar i minimala bikinis. Musiken känns dock inte alls så 80-tal som man kan tro. Det är Jan Hammers elektroniska, tuffa och mycket passande musik som gör en hel del av stämningen i serien. Men det finns även rum för tex. Phil Collins vars låt In the air tonight finns med i pilotavsnittet.

Kolla här:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-Tnyp9tRXRo]

Biofilmen har samma skapare som tv-serien, Michael Mann. Ett riktigt kvalitetstecken alltså. Mann har tidigare gjort bland annat Heat och Collateral och det är i den stilen Miami vice uppges vara. Något man även ser i trailern. Miami vice har i Manns händer fått det mycket coola nattfoto som gav Colatteral en så speciell känsla. Något som jag tycker är direkt hämtat från tv-serien där det förekommer mycket snyggt nattfoto.

 • Läs om Miami vice hos Bloggywood: Testvisning av Miami vice
 • Ain’t it cool news om testvisningen av Miami vice
 • Se teaser-trailer hos Apple
 • 4 thoughts on “Miami vice”

  1. Längtar!!!
   Stod i torsdags och höll i DVD boxen med säson 1, begagnad på begatbörsen som ligger i Slussen. kostade 400:- köpte den inte. Igår fick jag ågren. Petra och jag gick dit igen. SÅLD!!!!!! Idiot!!!!!!

  2. Miami vice , en riktig klassiker !
   Musiken , kläderna allt
   love it !!!

  Comments are closed.