Klassfesten och Inday Ba


Foto: Pressens bild

SVT1 har precis visat Klassfesten, succéfilmen från 2002. Den är faktiskt riktigt bra tyckte jag nu när jag såg den ännu en gång. Tjejen som spelade den kvinnliga huvudrollen Hillevi, fantastiskt vackra Inday Ba, har man inte sett i någon annan film i Sverige.

Jag var tvungen att kolla upp henne på iMDB och såg då att hon var död. Oj. Det var väldigt oväntat och trist. Hon dog tydligen för knappt ett år sedan, i april 2005, i den kroniska sjukdomen Lupus/SLE. Den hade jag aldrig hört talas om.

SLE, Systemisk lupus erythematosus, är en kronisk reumatisk sjukdom som i princip kan drabba alla organ i kroppen. En person drabbad av SLE kan ha fjärilsformade utslag över ansiktet. Det kan ge ett vargutseende (Lupus är latin för “varg”). Vid SLE blir immunförsvaret av okänd orsak hyperaktivt och attackerar den egna vävnaden. Det finns en ökad förekomst av cirkulerande antikroppar. 9/10 drabbade är kvinnor och det drabbar alla åldrar. Solljus, genetiska faktorer och östrogen ökar sjukdomsrisken.

Expressen: “Skådespelerska dog av blod- förgiftning“, 2005-04-28