Disney köper Pixar

I dag blev det klart att Disney köper världens ledande animeringsstudio Pixar för 7,4 miljarder dollar. Ingen dålig summa då Pixar bara har cirka 1 miljard i kassan enligt pressmeddelandet.

Pixar ligger bakom många av de senaste årens mest framgångsrika animerade filmer som Toy story, Monsters Inc., Hitta Nemo, Ett småkryps liv och Superhjältarna.

Man kanske kan tycka att det är trist att Disney slukar Pixar, men då ska man veta att det är Apples VD Steve Jobs som äger Pixar till största delen. Detta innebär att Jobs får ganska mycket att säga till om då affären gör att han blir största enskilda aktieägare i Disney. Det är inte så illa pinkat och kanske inte det Jobs anade då han 1986 köpte in sig i Pixar och blev majoritetsägare. Prislappen då var 10 miljoner dollar. På den tiden var Pixar en del av Lucasfilm och sysslade mest med hårdvara för filmindustrin (avancerade datorer för datorgrafik).

Frågan är nu vad Steve Jobs kommer att hitta på i Disney.

2 thoughts on “Disney köper Pixar”

  1. Och vi som tyckte att det var bra att det fanns en motvikt mot Disney och deras numera lågklasssiga filmer har blivit ett hopp fattigare.

Comments are closed.