Nu är jag vän med RSS

Jag har aldrig fastnat för det här med RSS-flöden. De främsta orsakerna är att det är knöligt att ha texterna i en separat applikation som oftast är rätt dålig och att man inte serinläggen så som författaren har utformat dem rent visuellt. I RSS-läsare har ju allt samma stil. Det är tråkigt att läsa bloggar när alla ser exakt likadana ut.

Men nu har jag hittat ett sätt att använda RSS som jag trivs med, och jag vill berätta för er!

Safari har numera stöd för RSS och är alltså både webb-läsare och RSS-läsare på en och samma gång. I Safari har jag gjort bokmärkesmappar utifrån ämnen som “vänner”, “nyheter” och “dagligen”. Så fort det kommit ett nytt inlägg så visar Safari detta i den lilla bokmärkesraden och jag kan enkelt plocka fram aktuell blogg och läsa inlägget.


Bokmärkesraden i Safari
Jag ser visserligen inlägget i RSS-format, men med ett enda klick byts RSS-formen ut mot inläggets egentliga utseende och jag kan se inlägget exakt så som författaren ville att jag skulle se det. Mycket smidigt, men det blir bättre!

Varje bokmärkesmapp har ett alternativ som heter “Visa alla RSS-artiklar”. Använder man det så får man en lång lista med alla dagens (eller veckans om man vill det) inlägg med det senaste överst. Helt otroligt smidigt om man snabbt vill gå igenom allt som hänt under dagen i önskad kategori av bokmärken. Ett utmärkt sätt att ha koll på hela nyhetsflödet, till exempel.

Det här är ett stort lyft för mig som har blivit lite av en blogg-knarkare. Nu slipper jag gå igenom alla bloggar för att se om det kommit något nytt. Safari säger till när det finns något att läsa.

Har du läst ända hit utan att fatta vad RSS är? Klicka i så fall här.

5 thoughts on “Nu är jag vän med RSS”

  1. Låter riktigt smidigt. Vet du eller någon annan om det finns något liknande för Firefox?

  2. FF har stöd för rss och flaggar också när det finns nytt. Dock vet jag inte exakt hur det funkar då FF är en klar sämre browser än Safari. Dvs. jag kör Safari :)

  3. Safari äger alla browsers på RSS-området.

    Trodde redan du gjorde så henke, annars hade jag tipsat för länge sedan…

    ;)

  4. I FF har du en orange ikon längst ner till höger när du är inne på en sida som finns som RSS. Klicka där, välj prenumerera och du får ett “aktivt bokmärke”.

Comments are closed.