Hur fasen tänker P3 egentligen?

P3 har ett årligt musikpris, P3 Guld, som innefattar ett priset för årets liveframträdande, Guldmicken. Tidigare i år bad P3 sina lyssnare att föreslå nomineringar till Guldmicken. Sen skulle P3 presentera fem nominerade som publiken skulle få rösta på. Gissa om man blir förvånad när Kent inte är bland de fem nominerade. Dels har de fått flest nomineringsförslag (källa: SVD) och dels har de gjort årets största sommarturné som hyllats av både fans och media – men ändå är de inte nominerade.

Vad kan det då bero på? Jo, P3 tycker att Kents fans är för hängivna och sabbar omröstningen.

– Kent blir ofta nominerade i alla kategorier som går fast de inte ens är aktuella med en skiva eller har spelat live på ett år. De har fans som hittat på system att rösta för att det ska se ut som fler röster, det är helt orimligt och absurt, säger P3 Gulds projektledare Helena Dillén.

Ur SVD 11/12 2005

Det som är orimligt och absurt, är P3s agerande. Vad menar Helena Dillén egentligen? Vad är det för system som Kents fans har hittat på? P3s omröstning kräver ju personnummer av alla som röstar så det går inte att fuska.

P3 har alltså plockat bort Kent från nomineringslistan för att fansen är för hängivna. Knappast vad man kan kalla en demokratisk omröstning va?

kent.nu: “Protestera mot P3 Diktatur!
svd.se: “P3 ratar favoriten inför Guldmicken
Skriv på namninsamlingen “Protestera mot P3 Diktatur”

12 thoughts on “Hur fasen tänker P3 egentligen?”

 1. Jag kan i viss mån hålla med P3, det gäller inte en demokratisk omröstning utan det gäller att göra bra radio. Kent har vunnit en massa priser och känns lite mossiga nu, dags för att hitta några nya!

 2. Känner som apotekaren. Tror dessutom inte grabbarna i Kent gråter om de inte får de priset.

 3. Det spelar ingen roll om Kent får priset eller ej, men det är förjävligt att P3 sätter sig som smakdomare och plockar bort band trots det massiva folkstödet.

 4. Hej Henke. Man kan tycka vad man vill om huruvida Kent ska vara nominerade eller inte, men i den här första omgången handlade det inte om regelrätt omröstning utan om att ge förslag på band man tyckte var värda priset.

  Jag tror inte att P3 väljer bort Kent för att de fått flest röster eller för att Kentfans tidigare eventuellt har fuskat.

  Därför satte jag också upp protestlistan mot din protestlista på namninsamling.com. Inte för att jag någonsin skulle ha en chans att få i närheten av lika många underskrifter som du, utan för att du inte skulle få stå oemotsagd.

  Jag har skrivit mer om din protest på http://mickeorgel.blogspot.com/2005/12/henke-p-kentnu-gr-bort-sig.html

  Det jag tycker är pinsamt i din protest är att du inte riktigt verkar veta förutsättningarna för vilka artister som nomineras. Som jag skrev tidigare så handlade det inte om någon omröstning i första skedet.

  För övrigt tycker jag inte att någon av de nominerade artisterna är i närheten av det låtmaterial Kent förfogar över, men de nominerade artister jag såg i år har häftare scenshow än vad Kent någonsin kommer att ha, tält eller inte. Därför kan jag förstå P3s beslut.

  /Micke – Som inte är en pajas. :)

 5. Ledsen Micke, men det är du som gör bort dig. Mest på grund av att du inte inser fakta i fallet.

  Jag ska förklara lite så att du förstår.

  Om P3 inte vill nominera Kent för att de tycker att deras live-insats inte håller måttet, fine! Men så är det inte i det här fallet. P3 har valt att plocka bort Kent för att de har för hängivna fans som enligt P3 “saboterar” omröstningen genom att rösta för mycket. Det är verkligen inte en OK anledning att inte nominera Kent. Det är helt skandalöst.

  “De har fans som hittat på system att rösta för att det ska se ut som fler röster, det är helt orimligt och absurt, säger P 3 Gulds projektledare Helena Dillén.”

  Hittat på system? Herregud, man får rösta en gång per person och dom kräver personnummer. Vad har fansen hittat på för system?

  Och som en liten notering i kanten tycker jag det är rätt patetiskt att du blandar in mig som person i det här.

 6. Det är möjligt att du har rätt när du säger att P3 plockar bort Kent pga tidigare röstningsprocedurer, men vad du grundar detta på är en persons uttalande i en tidning. Som du vet plockar journalister ut “det göttaste” ur en nyhet och projektledare Dillén kan mycket väl ha räknat upp fler anledningar (t.ex att showen inte höll måttet) men det är inte lika intressant ur nyhetssynpunkt.

  Okej, jag spekulerar, jag vet. Det kan lika gärna (eller mer) vara så att tidigare röstningsprocedurer (det står ingenstans om att det handlar om nomineringen till Guldmicken) inverkat, men det inverkar återigen inte på det faktum att det står P3 fritt att välja ut vilka de vill nominera.

  Blandar in dig som person? Jag kunde kanske formulerat mig annorlunda så att det framgår att det är namninsamlingen och din inställning i fallet som jag tycker är pinsam.

  Vidare plockar jag bort din kommentar i min blogg och hänvisar hit istället.

 7. Man kan väl inte bygga ett helt resonemang på ett antagande att journalisten har felciterat?

 8. Hej där!

  Jag tycker faktiskt inte Kent platsar in i kategorin “Årets live band”. Inte alls.
  Sen kan jag tycka att det är dumt att ta bort ett band bara för att man tror att fansen har fuskat, det har Henke helt rätt i.
  Men sanningen är att Kent inte är ett fantastiskt live band, de är kanske möjligtvis en trea…Ett band i deras dignitet skulle kunna göra sig så mycket bättre, men väljer att bara satsa allt på den senaste, dyraste scentekniska utrustingen… Man kan inte köpa sig utstråling tyvärr. Kom inte dragandes med att J.Berg har utsråling på scen, det har han aldrig haft. (Men jag gillar honom ändå…)
  Jag tycker P3 borde skippat nomineringarna och haft en jury, bestånde av branchfolk, fanclubs ordföranden (kanske du Henke bla?) och kanske lite journalister som tillsammans hade fått nominera ett antal band. Det blir alltid konstigt när alla skall rösta, då vinner ju altid det band med flest fans. Fans som bandet har fått mest för att de gör bra MUSIK och kanske inte för att de har så fantastiska scenhappenings…

  Jerry

 9. Jerry!
  “…sanningen är att Kent inte är ett fantastiskt live band, de är kanske möjligtvis en trea…” det kanske inte alla vi som faktiskt nominerade – och ämnade rösta på – Kent tycker. Annars hade vi nog klickat fram någon annan.
  “…då vinner ju altid det band med flest fans. Fans som bandet har fått mest för att de gör bra MUSIK och kanske inte för att de har så fantastiska scenhappenings.”
  Okej, men varför går vi Kent-fans och ser dem varenda turné då, ibland flera spelningar på samma turné. Då hade det ju räckt med skivorna. Tänk om personerna som röstar faktiskt tycker (trots att det finns inbördes bra & mindre bra kentkonserter också) VAR årets konsert! Jag tyckte det, jag tyckte det var helt magiskt i det mörka regntyngda tältet, och jag går på många konserter så jag har mycket att jämföra med.

  P3 kan skippa nomineringar och ha en jury (fast jag skulle knappast brytt mig om priset då…) bara de är Konsekventa

 10. Apotekarn och Kalle: Jag tror inte Dillén är felciterad, jag tror att citatet är taget ur sitt sammanhang. Detta är inget jag bygger mitt resonemang på. Mitt resonemang bygger på det faktum att en jury valt ut vilka som skulle nomineras bland de artister som lyssnarna FÖRESLAGIT. Det var aldrig någon omröstning som många verkar tro.

Comments are closed.