Att resa i Sverige

Jag kollade upp hur man skulle kunna ta sig billigast till Göteborg under hösten. Jag kan ju säga att jag inte blev förvånad av resultatet.

Låt säga att man åker fredag eftermiddag och hem på söndag eftermiddag.

Flyg
Först kollade jag flyget (FlyMe) och dom ville ha 1.190 kr per person. Resan tar då en timme plus transport till/från flygplatserna. Smidigt och snabbt, men inte speciellt billigt.

Bil
Sen kollade jag upp hyrbilsalternativet (Mabirent). Det blir ca 2.000 kr för en mellanstor bil inklusive fria mil och bensin. Är man ensam är det rätt dyrt men om man är fyra är det riktigt billigt.

Buss
Att åka buss är riktigt jobbigt. Det tar lång tid (mellan 6.40 och 7.20 timmar) och har man otur är det inte en direktbuss så man får stanna hela tiden. Priset är dock ganska bra. SwebussExpress vill ha 562 kr ToR.

Tåg
Så är det bara tåget kvar. SJ har två alternativ. X2000 (ca 3 timmar) eller mjölktåget (mellan 4.45 och 6.22 timmar). Priset? Rekorddyra 2.216 kr respektive 978 kr. Det är mycket svårt att inte ogilla SJ. Deras priser är helt sjuka ju. Tåget har ingen framtid med de där priserna. Sätt in dubbelt så många tåg och sänk priset med 80% så lär åkandet öka dramatiskt. Det ska fan inte vara dybbelt så dyrt att åka tåg som att flyga.

Självklart väljer man bilen med dessa priser. Då får man den billigaste och den mest flexibla resan, utan tvekan. SJ kommer aldrig att vara ett vettigt alternativ med nuvarande priser.

6 thoughts on “Att resa i Sverige”

 1. Om jag flyger till Kristianstad (Skåne) för att ta mig till Vik på Österlen, så kostar Taxiresan DUBBELT så mycket som flygresan.
  Det svider.

 2. Antar att detta är en fristående fortsättning på topplistan över de tre bästa färdmedlen som vi röstade fram i fredags?

  Jag undrar om Alex fortfarande är arg för att rullstol inte räknads som färdmedel?

 3. Mysko när jag åkte ner till Göteborg kostade det strax över 500 tur och retur! Just nu biljetter eller vad det kallades!

  /fridh

 4. Det kostar att vara miljövän. Jag röstar dock på bilen med gott samvete om man i övrigt inte släpper ut en massa kolväten ;)

 5. henke, snålis på malmoaviation.se kostar bara 700. det blir 1400. Testa att flytta från Gotland ska du få se på pengar.

  Just nu är vi uppe i 11 kex för att flytta Camillas lägenhet till Stockholm. Fattar du, 11 lax för att det inte går att åka komunalt.

  Tjena!

 6. Sj får verkligen skärpa sig.
  Jag ska den 4 november åka upp till stockholm för att förbereda mig inför Coldplays spelning den 7, och jag sparar 500 kr på att flyga upp och hem istället för att åka tåg.

Comments are closed.