Att resa i Sverige

Jag kollade upp hur man skulle kunna ta sig billigast till Göteborg under hösten. Jag kan ju säga att jag inte blev förvånad av resultatet.

Låt säga att man åker fredag eftermiddag och hem på söndag eftermiddag.

Flyg
Först kollade jag flyget (FlyMe) och dom ville ha 1.190 kr per person. Resan tar då en timme plus transport till/från flygplatserna. Smidigt och snabbt, men inte speciellt billigt.

Bil
Sen kollade jag upp hyrbilsalternativet (Mabirent). Det blir ca 2.000 kr för en mellanstor bil inklusive fria mil och bensin. Är man ensam är det rätt dyrt men om man är fyra är det riktigt billigt.

Buss
Att åka buss är riktigt jobbigt. Det tar lång tid (mellan 6.40 och 7.20 timmar) och har man otur är det inte en direktbuss så man får stanna hela tiden. Priset är dock ganska bra. SwebussExpress vill ha 562 kr ToR.

Tåg
Så är det bara tåget kvar. SJ har två alternativ. X2000 (ca 3 timmar) eller mjölktåget (mellan 4.45 och 6.22 timmar). Priset? Rekorddyra 2.216 kr respektive 978 kr. Det är mycket svårt att inte ogilla SJ. Deras priser är helt sjuka ju. Tåget har ingen framtid med de där priserna. Sätt in dubbelt så många tåg och sänk priset med 80% så lär åkandet öka dramatiskt. Det ska fan inte vara dybbelt så dyrt att åka tåg som att flyga.

Självklart väljer man bilen med dessa priser. Då får man den billigaste och den mest flexibla resan, utan tvekan. SJ kommer aldrig att vara ett vettigt alternativ med nuvarande priser.