De nya tv-kanalerna (och gatukonst)

Sveriges två största tv-bolag sitter inte direkt och avvaktar när det gäller att starta nya kanaler med nya inriktningar och fokus. Tvärt om. Nya kanaler poppar upp titt som tätt. Det är inte ofta jag kollar på någon av dessa nya kanaler, men i dag såg jag ett ganska intressant program i Kunskapskanalen som är ett samarbete mellan SVT och UR.

Programmet jag såg hette “När graffitin kom till Sverige”. Det byggde på ett reportage som tidigare visats i Kulturnyheterna när Per Anderssons bok “Medan Svensson åt plankstek” kom i början av sommaren. Programmet inleddes med detta reportage och sen blev det samtal med Per i studion. Intressant att lyssna på även om programledaren Gunilla Kindstrand verkade rätt vilsen och okunnig i ämnet gatukonst och graffiti. Man fick även se ett klipp från den klassiska graffitifilmen Stylewars som nog är den största enskilda orsaken att graffitin fick fäste i Sverige i mitten av 80-talet.

Efter 20 minuter övergick programmet i nästa programpunkt, “Vems är det offentliga rummet?”. Christoph Fielder från Adbusters och Konstplikt kom in i studion och diskuterade “konst och påverkan i det offentliga rummet” tillsammans med Per Andersson. Ganska lamt tyvärr, men man fick se Akays lilla film “Vem är jag” där han iklädd kostym målar budskap på Östermalm. Den är trevlig. [Se stillbilder från filmen på Akayism.org] Man fick även se några av den legendariska Banksys verk.

Oj, där gled jag in på ett sidospår. Jag älskar ju gatukonst som ni kanske vet.

Åter till tv-kanalerna. Finns det en marknad för alla dessa kanaler? Kollar någon? Köper någon reklamplats i dem? Jag kollar vanligen inte. I dag kollade jag bara för att SVT visade en tablå i SVT1/2 där Kunskapskanalens kommande program visades. Smart sätt att få tittare så klart. Sen fick jag slå på digitalboxen och bläddra bland alla hundratals skräpkanaler innan jag hittade rätt.

Handuppräckning! Vilka kanaler har DU kollat på under de senaste två månaderna?

SVTs kanaler
SVT1
SVT2
Kunskapskanalen
Barnkanalen
24

TV4s kanaler
TV4
TV4 Plus
TV400
TV4 Film
TV4 Fakta

2 thoughts on “De nya tv-kanalerna (och gatukonst)”

  1. Banksy är ju för jävla skön, tycker jag. Nu senast var han ju nere och målade på Israels antiterroristbarriär. Ganska tydligt politiskt budskap i bilderna också. Mest gillar jag nog när han petat upp grejer inne på muséer och ingen märkt det. Säger en del om hela företeelsen.

    Akayism-sidan är också rätt trevlig. Men jag måste säga att jag vrider mig i plågor när jag ser att han särskriver. Alltså, “hippie fritt” och “fastighets skatten”. Jag har svårt att ta provokationen på allvar när man inte bemödat sig att skriva rätt.
    Traffic Island är annars ruskigt fint.

    Missade programmet på Kunskapskanalen. Kollar väldigt sällan på den, främst eftersom jag kan se Discovery Mix.

    Digitalteve är ju kul på så sätt att det är så mycket lättare att sparka igång en kanal utan att behöva satsa multum. Experiment-TV är väl aldrig fel. Sen kan man ifrågasätta om SVT med statliga medel ska göra det eller inte. Svårare fråga.

Comments are closed.