Hur Man Inte Skriver Rubriker På Svenska

Kunskapen om de svenska skrivreglerna blir bara sämre och sämre. De vanligaste felet brukar vara särskrivning men på senaste tiden har jag uppmärksammat att versaliseringen varkar ha fallit i glömska. Versalisering handlar om hur och när man använder versaler.

Det vanligaste felet när det gäller versalisering är att titlar och rubriker skrivs enligt de engelska skrivreglerna. Enligt de engelska skrivreglerna skall varje ord i en titel eller rubrik ha versal begynnelsebokstav (undantag är artiklar, konjunktioner och prepositioner med färre än fem bokstäver).

Enligt de svenska skrivreglerna skall endast titelns eller rubrikens första ord ha versal begynnelsebokstav. Självklart skrivs tex. egennamn med versal begynnelsebokstav även mitt i en titel eller rubrik.

Några exempel
RÄTT: Minst nio döda i linbaneolycka i Österrike
FEL: Minst Nio Döda i Linbaneolycka i Österrike

RÄTT: Bang bang orangutang
FEL: Bang Bang Orangutang [sonetfilm.se]

RÄTT: Where the truth lies
FEL: Where The Truth Lies

RÄTT: Kanye West: “Late registration” [aftonbladet.se]
FEL: Kanye West: “Late Registration” [expressen.se]

RÄTT: America’s funniest home videos
FEL: America’s Funniest Home Videos [kanal5.se]

RÄTT: Greyhound racing
FEL: Greyhound Racing [kanal5.se]

RÄTT: Biggest loser
FEL: Biggest Loser [kanal5.se]

RÄTT: Petter och Lotta och stora landsvägen
FEL: Petter och Lotta och Stora Landsvägen [dramaten.se]

RÄTT: Give it a try
FEL: Give It A Try [dagensskiva.com]

RÄTT: Searching for the wrong-eyed Jesus
FEL: Searching for the Wrong-Eyed Jesus [dagensskiva.com]

Det är alltså så att en engelsk titel skall skrivas efter svenska skrivregler om den förekommer i en svensk text.

Det som fick mig att skriva detta inlägg var en trailer på TV4 för den nya tv-galan Kristallen. TV4 lyfter fram sina nomineringar med helt keffa rubriker. Jag har inga exakta exempel just nu dock.

Det är trist att detta förfall börjat sprida sig in på de svenska redaktionerna.

16 thoughts on “Hur Man Inte Skriver Rubriker På Svenska”

 1. Jag Blir Så Jävla Arg!!! Hur Kan Man Göra Detta Mot Vårt Fina Språk. Jag Ska Fan Maila fredrik lindström, Ska Jag Hälsa Från Dig?

 2. Det är en sak att det anses “rätt” att skriva engelska titlar på det primitivare svenska sättet. En annan sak är att det ser tämligen utvecklingsstört ut. Särskilt om man dessutom inte kursiverar, sätter inom citattecken eller på annat sätt särskiljer titeln från omkringliggande text. Det senare oskicket försvårar naturligtvis läsningen i ännu högre grad om titeln är på svenska: Gå och se vill jag se. Följer du med mig då då?

 3. There are bigger and more important spelling problems in Swedish! Let it be the titles in English, why change them? it gets everyone confused; maybe that’s why the young Swedes don’t know how to write in English!

 4. Just because there are bigger and more important spelling problems in Swedish, we can NOT accept this stupidity.

  “Let it be the titles in English, why change them?”

  Because it is WRONG.

 5. Usch, snacka om att vara hyperkorrekt.

  “RÄTT: Minst nio döda i linbaneolycka i Österrike
  FEL: Minst Nio Döda i Linbaneolycka i Österrike”

  Så långt är jag med dig.

  “RÄTT: Kanye West: “Late registration” [aftonbladet.se]
  FEL: Kanye West: “Late Registration” [expressen.se]”

  Nu är du ute och cyklar. Som du säkerligen har listat ut handlar det om en låt, som har namngivits “Late Registration”. Jag vet inte om du har förstått det, men namn inleds alltid med en versal – således ska det skrivas “Late Registration”.

  Om du inte är övertygad har jag ytterligare ett argument, nämligen följande: upphovsmannen har valt att låta orden börja med en versal. Som känt behöver inte namn vara grammatiskt korrekta – dels för att det kan finnas ett artistiskt värde i namnet, och dels för att det är grammatiskt korrekt på engelska, vilket fallet är med låten “Late Registration”.

  Mitt tips till dig är sluta rätta obefintliga språkfel. Det är bra att du försöker vara språkmedveten, så mycket kan jag ge dig, för du hade inte helt fel heller – men snälla, rätta inte det som redan är rätt.

 6. T, du har fel. Helt fel.

  I det svenska skrivspråket försvenskar man de engelska titlarna och då blir det “Late registration” eftersom ordet registration inte är ett egennamn.

  Det “artistiska värdet” normaliseras i korrekt svensk texthantering. Samma sak med varumärken som skrivs på ett specifikt sätt när tillverkaren själv skriver. Exempel: Apple skriver “iPod” men i svensk text blir det “ipod” eller “Ipod” om det inleder en mening.

 7. Låtnamnet “Late Registration” är i sig ett egennamn – alltså, båda orden. Således är ordet “registration” en del av ett egennamn och därmed ska det inledas med versal.

  Exempel: Bandet “The Beatles” skrivs inte “The beatles”, även om det är på svenska.

 8. T, du har som sagt fel.

  Den titeln är inte ett egennamn.

  Läs gärna på lite här:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Egennamn

  När du gjort det så kan du läsa här:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Versalisering#Rubriker_och_titlar

  “Rubriker och titlar skall i svenskan skrivas som en vanlig mening med första ordet inlett med en versal bokstav, övriga gemena om inte föregående undantag gäller (till exempel om ett egennamn ingår i rubriken).”

  Så var det med den saken.

 9. Jag har svårt att hitta något i artikeln “Namn” på Wikipedia som har anknytning till vår diskussion.

  I den andra artikeln hittade jag däremot lite mer, och vid närmare eftertanke inser jag att jag hade fel.

  Det som fick mig att ändra uppfattning: “A modest proposal”.

  Därför drar jag mig ödmjukt tillbaka, och ber om ursäkt för eventuella förnärmelser.

 10. Såvida rubriker/titlar ej är översatta till svenska (e.g. America’s Funniest Home Videos, Biggest Loser, Searching for the Wrong-Eyed Jesus, etc.) och originaltitel på engelska används skall dessa således skrivas enligt engelsk versalisering, ergo halva ditt inlägg är felaktigt.

Comments are closed.