Stockholms olika skepnader

Jag älskar verkligen Stockholm. Hela Stockholm. Inte bara Skansen, Dramaten, Globen och Slottet.

Egentligen älskar jag nog mest de delar av Stockholm som sällan uppmärksammas eller syns. De där ställena som ofta drar till sig olycksfåglar, bråte och streetart-folk. Ställena som en gång var. Där tiden stannat. Det kan vara en gammal industrilokal där maskinerna är bortplockade, men stämpelklockan sitter dammig kvar på väggen. Tyvärr försvinner dessa ställen i rask takt när staden växer. Två exempel på det är Lugnets industriområde och Fisksjöäng. Lugnet revs redan i slutet av 90-talet för att ge plats åt nya fina Hammarby Sjöstad medan Fisksjöäng fick vara kvar lite längre. Men även där skall det bli ny bebyggelse. För några år sedan var det ett spännande ställe med gamla övergivna industrilokaler. En spökstad i mångt och mycket. Nu frodas istället gräset på den sanerade marken.

DN-pastan har gjort en topplista över platser av den här typen, men har haft fokus på ställen i stan.

1. Atlasmuren
2. Tysta Marigången
3. Oxtorgsgränd 5
4. Korgmakargränd
5. Trappan Kungsgatan – Regeringsgatan
6. Kajkanten under Klarasjörampen
7. Klara Västra, östra och Norra kyrkogata

Läs gärna artikeln på DN.se.

[via Veckans streetartfunderingar, vecka 29]

One thought on “Stockholms olika skepnader”

  1. Oh Yes! Nu snackar vi!

    Jag är helt såld på den här typen av ställen. Dom trollbinder mig till den grad att jag får hjärtklappning. Två av mina absoluta favoriter är gamla Albanområdet som efter rivning blev ett tillhåll för diverse konsnärer och gangsters istället, liksom Skanstullsbrons underrede. Klättra upp den en sen natt, njut av vackra målningar och utsikt.. stället är magiskt!

    En annan favorit i vårt närområde är brofästet som ligger precis under Skanskvarn eller hur jag nu ska beskriva det. Läbbigt med hemlösas sovplatser och kanyler på marken.. men skönt läbbigt, och skön spray.

Comments are closed.