Ingen bra start för Wallander

Jag såg “Innan frosten“, den första av 13 Wallander-filmer, i dag. Det var verkligen ingen bra start för Wallander. De första 30-40 minutrarna var helt OK, men strax därefter brakade det lös. Ursäkta de starka orden, men fy helvete vilket svagt manus. Linda Wallander (spelad av Johanna Sällström) måste vara den absolut mest korkade polis som satt sin fot i den skånska myllan. Det var riktigt pinsamt att se. Exempel: rusar fram med draget vapen till en person på flykt för att trösta, blir övermannad och sen hotad med sin egen pistol och intvingad i en flyktbil. Det händer bara inte.

Jag gillar ju svensk film och hade en del förhoppningar att dessa Wallanderfilmer skulle ha en viss klass. Skådespelarinsatserna kan jag tyvärr inte heller hylla. Krister Henriksson är okej som Kurt Wallander, men inte mycket mer. Johanna Sällström spelar som sagt Kurts dotter Linda och gör en rätt svag insats tycker jag. I princip samma minspel hela tiden och det känns mer som Johanna Sällström än som Linda Wallander. Vi har ju sett Johanna göra liknande sur-roller tidigare. Den jag hade störst förhoppningar på var nog Ola Rapace som spelar Stefan Lindman. Ola var ju lysande i Tusenbröder till exempel. Men även här sätter det svaga manuset käppar i hjulen. Ingen speciellt framstående insats någonstans.

Nu när jag kom att tänka på Tusenbröder så gjorde jag slag i saken och köpte både säsong ett och två på DVD. Fantastiskt bra serie och förmodligen något av det bästa SVT producerat i genren. Jag ser mycket fram emot de kommande avsnitten som spelas in i sommar.

One thought on “Ingen bra start för Wallander”

  1. Kanske ointressant info, men en gång när jag cyklade hem från några öl i parken så såg jag gamla Wallander Rolf utanför medicinarnas hus. Sen såg jag filmkameror och fattade att det var inspelning. Scenen är med när Rolf är i Lund. det var i Lund alltså.

Comments are closed.