Den nya tidens topplistor

Det finns en fantastisk tjänst som snart kan komma att göra alla topplistor i tv, radio och tidningar värdelösa. AudioScrobbler heter tjänsten. AudioScrobbler loggar allt man spelar i sina olika musikspelare (tex. iTunes eller WinAmp i datorn och iPod ute på stan) och gör sen topplistor baserat på loggarna. Topplistor baserat på lyssnade alltså. Inte som i radio och tv där listorna ofta är baserade kommersiella intressen. Ta Tracks till exempel. Den listan är ju baserad på lyssnarnas röster och inte på det lyssnarna verkligen lyssnar på. En ren åsiktslista alltså.

Jag har kört AudioScrobbler i drygt tre månader nu. Här kan ni se mina olika topplistor hos AudioScrobbler. Lägger in en lista direkt här i blogen. Det är förra veckans mest spelade artister i min iTunes och mina två iPods.

Weekly Artist Chart
Week prior to Jun 12, 2005, 13:00
1 Mylo
1 the tough alliance
3 Kent
4 Imogen Heap
5 Maximilian Hecker
6 The Bravery
6 Daft Punk
6 Röyksopp
9 Robyn
9 Titiyo

Det riktigt fina i kråksången är att man kan hitta ny musik via AudioScrobbler. Musik som man inte visste fanns. Klicka tex. på artisten Kompis för att se vilka andra som lyssnar på dem. Sen kan man botanisera vidare och kolla vad dessa Kompis-lyssnare lyssnar på för annan musik. Fantastiskt.

4 thoughts on “Den nya tidens topplistor”

  1. Men Henrik, förmodligen vet du väl redan själv vad du lyssnar på, medan däremot topplistor oftast används för att få en inblick i vad andra människor lyssnar på. Att via en aldrig så smart funktion få reda på att hemma snurrar just nu mest David Bowie, The Temptations och Daft Punk känns inte helt nödvändigt – det vet jag ju redan.

  2. Det är väl inte så mycket för egen del som jag kör AudioScrobbler. Men visst är det intressant att få se svart på vitt vad jag lyssnat mest på den senaste veckan eller året.

    Den största poängen med AS är att hitta ny musik tycker jag.

Comments are closed.